Acțiunile băncilor italiene scad puternic din cauza creditelor neperformante și a riscurilor politice

Acțiunile băncilor italiene scad puternic din cauza creditelor neperformante și a riscurilor politice
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2016

Acțiunile băncilor italiene scad puternic, iar titlurile Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) au atins luni un minim record din cauza creditelor neperformante mari, presiunile fiind amplificate de riscurile politicie, în perspectiva unui referendum pentru modificarea Constituției așteptat să aibă loc până în octombrie, relatează MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Titlurile Banca Monte dei Paschi di Siena, a treia mare bancă din Italia și cea mai veche din lume, au închis luni în declin cu 14%, potrivit datelor FactSet, scrie News.ro.

BMPS a anunțat că Banca Centrală Europeană (BCE) vrea reducerea portofoliului de credite neperformante de la 46,9 miliarde de dolari în prezent la 32,6 miliarde de euro în 2018. Banca are termen până vineri să răspundă solicitării BCE.

În acest an acțiunile BMPS se îndreaptă spre o scădere de 73%, cea mai slabă evoluție din istoria instituției financiare.

BMPS nu este singura instituție financiară italiană care se confruntă cu scăderea puternică a cotației acțiunilor.

Titlurile UniCredit, cea mai mare bancă italiană, au scăzut în acest an cu aproape 65%, Banca Popolare di Milano cu circa 64%, iar Intesa Sanpaolo cu 47%.

Cel mai scump RCA din ultimii 25 de ani. Cât a ajuns să plătească șoferul de Logan pentru asigurare CITEȘTE ȘI Cel mai scump RCA din ultimii 25 de ani. Cât a ajuns să plătească șoferul de Logan pentru asigurare

Băncile din Italia au în portofolii credite neperformante de circa 360 de miliarde de euro, potrivit băncii centrale a Italiei, reprezentând 18,1% din totalul împrumuturilor acordate populației.

Dintre creditele neperformante, împrumuturi de aproximativ 210 miliarde de euro sunt considerate insolvente.

În același timp, îngrijorările legate de marjele de profit ale băncilor s-au amplificat din cauza nivelului foarte scăzut al dobânzilor.

BCE a început anul trecut să cumpere obligațiuni guvernamentale din zona euro și a redus dobânda la depozite în teritoriu negativ, în cadrul măsurilor de stimulare pentru susținerea creșterii economice și a inflației.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a permis Italiei să folosească garanții guvernamentale de până la 150 de miliarde de euro pentru susținerea băncilor cu lichidități, pe termen scurt, potrivit Wall Street Journal.

Autoritățile italiene au spus că vor să ajute băncile să suporte impactul votului pro-Brexit din Marea Britanie.

Liderii politici din zona euro nu au susținut, săptămâna trecută, intenția premierului Matteo Renzi de a folosi fonduri publice în valoare de circa 40 de miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar.

Erste a redus prognozele de creștere econonomică și inflație în România pentru 2017 CITEȘTE ȘI Erste a redus prognozele de creștere econonomică și inflație în România pentru 2017

Potrivit reglementărilor UE, creditorii și nu statul trebuie să salveze băncile cu probleme.

Potrivit Citibank, referendumul care va avea loc în Italia, referitor la reformarea Constituției, ”este probabil cel mai mare risc politic unic din Europa în acest an, în afară de problemele Marii Britanii, din cauza faptului că rezultatul votului poate afecta poziția de lider al lui Renzi”.

”Amplifică riscul de plecare a lui Renzo, într-o perioadă în care Mișcarea 5 Stele crește în sondaje”, într-o țară unde scepticismul față de Europa este între cele mai ridicate, potrivit analiștilor băncii Citibank.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
banci italiene