Acțiunile Bayer au scăzut la minimul ultimilor șapte ani în urma despăgubirilor de 2 miliarde de dolari obținute în instanță de un cuplu din SUA

Acțiunile Bayer au scăzut la minimul ultimilor șapte ani în urma despăgubirilor de 2 miliarde de dolari obținute în instanță de un cuplu din SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mai 2019

Acțiunile Bayer au scăzut marți cu până la 5%, la cel mai redus nivelul din aproape șapte ani, în urma despăgubirilor de 2 miliarde de dolari obținute de un cuplu din Statele Unite într-o instanță americană, în care reclamanții au acuzat că erbicidul Roundup, produs de divizia Monsanto, i-a îmbolnăvit de cancer, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Mărimea despăgubirilor stabilită de juriu va fi probanlil redusă în baza unei decizii a Curții Supreme americane, care limitează raportul dintre daunele punitive și cele compensatorii la 9 la 1, scrie News.ro.

Acțiunile  au închis în declin cu 2%, la 55,33 de euro pe unitate.

YouTube Premium și YouTube Music, disponibile oficial în România CITEȘTE ȘI YouTube Premium și YouTube Music, disponibile oficial în România

Juriul i-a acordat compensații de 18 milioane de dolari și daune punitive de 1 miliard de dolari lui Alva Pilliod și compensații de 37 de milioane de dolari și daune punitive de 1 miliard de dolari soției sale, Alberta Pilliod.

Potrivit juriului, Roundup a fost conceput greșit, compania nu a informat în privința riscurilor cancerigene și a acționat cu neglijență.

Bayer a anunțat, luni, că verdictul este dezamăgitor și că va face apel.

Este al treilea verdict consecutiv în defavoarea Bayer în litigiile legate de erbicidul Roundup, produs de divizia Monsanto, companie cumpărată anul trecut pentru 63 de miliarde de dolari.

”Anticipăm că cea mai mare parte a daunelor punitive va fi redusă la apel. Cu toate acestea, nivelul daunelor compensatorii este îngrijorător pentru piață,  având în vedere că este peste cel din cazul Hardeman”, potrivit analiștilor băncii JP Morgan. Aceștia s-au referit la daunele compensatorii de 5 milioane de dolari acordate unui reclamant dintr-un caz anterior.

Potrivit JP Morgan, litigiul a redus capitalizarea Bayer cu 5 miliarde de euro, dar că va dura până în 2020 înainte ca alte cazuri și decizii ale unor curți de apel să ofere mai multă claritate.

Bayer, care  a inventat aspirina, medicamentul de prevenire a atacurilor vascular cerebrale Xarelto și pastilele pentru controlul sarcinilor Yasmin, are procese în SUA cu peste 13.400 de reclamanți legate de erbicidiul Roundup.

Valoarea de piață a Bayer a scăzut sub suma plătită pentru Monsanto, după ce capitalizarea s-a redus cu circa 40 de miliarde de euro în urma primului verdict nefavorabil, care a avut loc în august anul trecut.

Pe de altă parte, Bayer a anunțat luni că este posibil ca Monsanto, care este investigată în Franța pentru crearea unui dosar cu liste de persoane influențe, cum ar fi jurnaliști și cercetători, în speranța influențării acestora, să fi procedat la fel la nivel european, sugerând o posibilă agravare a cazului.

Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite a anunțat în această lună că substanța glifosat, care intră în componența Roundup, este sigură.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, parte a Organizației Mondiale a Sănătății, a conchis în schimb, în 2015, că glifosatul provoacă probabil cancer.

viewscnt
Afla mai multe despre
bayer
actiuni
despăgubiri