OTP Bank, profit în scădere în România

OTP Bank, profit în scădere în România
scris 14 mai 2019

OTP Bank România a înregistrat un profit ajustat după impozitare de 18,3 milioane lei, cu 19% sub rezultatul similar înregistrat în aceeași perioadă a anului 2018.

Banca a înregistrat un avans al profitului operațional de 29% de la an la an în primul trimestru, ca urmare a creșterii veniturilor totale cu 29% și a cheltuielilor operaționale cu un procent de 28%. 

Ministrul Turismului vorbește de un concept turistic de 365 de zile pe an la nivelul întregii țări. \ CITEȘTE ȘI Ministrul Turismului vorbește de un concept turistic de 365 de zile pe an la nivelul întregii țări. "Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în traistă."

Venitul net din dobânzi s-a apreciat cu 17% de la an la an. Creșterea a fost susținută de un volum cu 15% mai mare de la an la an al creditelor performante. Comparativ cu trimestrul anterior, acest indicator a scăzut cu 5% pe fondul unei creșteri a volumului de credite acordate cu marje mai mici, și a creșterii costurilor de finanțare de la clienti. În cazul cheltuielilor operaționale, creșterea de 5% din primul trimestru este alimentată de inflația salarială (având în vedere că în primele louă luni din 2019 salariul mediu din sectorul financiar a crescut cu 11%) și de creșterea numărului angajaților (+10%) pentru consolidarea activității locale.

Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 15%, susținut un avans al creditării pentru segmentul creditelor ipotecare, a IMM și corporate. În cadrul segmentului de retail, care a crescut cu 4%, creditele imobiliare și IMM-uri au susținut cererea, iar creditarea corporate a consemnat un plus de 13% de la an la an în primul trimestru. La finalul lunii martie 2019 totalul activelor băncii  a ajuns la nivelul de 11,48 miliarde lei.

Cotele depozitelor, ajustate la cursul de schimb valutar, au crescut cu 23% anual și cu 6% trimestrial. Dinamica a fost susținută de un avans considerabil, de 30%, a depozitelor persoanelor fizice.

Ȋn conformitate cu standardele locale, activele băncii au înregistrat 11,37 miliarde lei, iar profitul după impozitare a fost de 8,2 milioane lei. Rata de adecvare a capitalului băncii a scăzut la 17,18%, de la 18,03%, valoare înregistrată în trimestrul anterior (datele pentru Q4 2018 sunt conform situațiilor financiare anuale neauditate).

La nivel de Grup, OTP a înregistrat în primul trimestru al anului un profit ajustat 72,58 miliarde forinți - HUF (228,2 milioane euro), o creștere de 12% de la an la an. Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (39,9 miliarde HUF/ 125,3 milioane euro), DSK Bank din Bulgaria (17,3 miliarde HUF/ 54,5 milioane euro), Croația (8,2 miliarde HUF, 25,9 milioane euro),  Ucraina (8,3 miliarde HUF/ 26  milioane euro) și Rusia (6,6 miliarde HUF/ 20,9 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
profit