Acțiunile europene au închis în scădere, afectate de datele din SUA

Acțiunile europene au închis în scădere, afectate de datele din SUA
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 3 iun 2016

Acțiunile europene au închis în scădere vineri, în contextul în care datele slabe privind piața muncii din SUA au alimentat îngrijorările legate de perspectivele economiei globale, informează MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 0,9%, deși, înainte de publicarea datelor din SUA, a înregistrat un avans de până la 0,7%. Pe parcursul săptămânii, indicele a pierdut circa 2,4%.

Economia americană a creat doar 38.000 de noi locuri de muncă în mai, cele mai puține din ultimii aproape șase ani, comparativ cu 123.000 în aprilie.

Totodată, Biroul de statistică a muncii din SUA a revizuit în scădere numărul de noi locuri de muncă din martie și aprilie. Astfel, în aprilie, companiile au creat 123.000 de posturi, față de 160.000 cât fusese estimat anterior. În martie, numărul noilor locuri de muncă a fost de 186.000, comparativ cu 208.000 cât indicau datele publicate anterior.

“Piețele de capital au coborât puternic pe fondul îngrijorărilor că principalele motoare de creștere ale economiei globale s-ar putea opri. Economia SUA a crescut cu 0,8% în primul trimestru al anului, iar perspectivele pentru al doilea trimestru încep să pară destul de întunecate”, spune Michael Hewson, analist șef la CMC Market.

Stoxx Europe 600 Oil & Gas, care surprinde evoluția acțiunilor companiilor din petrol și gaze, a coborât cu circa 0,2%, în condițiile în care cotațiile petrolului au consemnat scăderi.

Petrolul Brent (cu livrare în iulie) s-a depreciat cu circa 1,3%, la 49,4 dolari/baril, în timp ce West Texas Intermediate, de referință pe piața din SUA, a avut un declin mai accentuat, de 1,4%, la 48,4 dolari/baril. În prima parte a ședinței, cotațiile petrolului au oscilat în jurul pragului de 50 dolari/baril.

Petrolul a coborât și joi pentru scurt timp sub nivelul de 49 dolari/baril după ce membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care s-au reunit ieri la Viena, nu au ajuns la un acord în privința plafonării producției lunare pentru a susține revenirea prețurilor, în condițiile în care Iranul dorește să continue majorarea exporturilor.

Dolarul s-a depreciat după publicarea raportului privind noile locuri de muncă create luna trecută de companiile din SUA. Astfel, moneda americană a scăzut cu circa 1,6% față de moneda unică europeană, la 0,8821 euro/dolar.

Indicele DAX, al bursei de la Frankfurt, a scăzut cu 1,03%, CAC 40 (Paris) cu 0,99%, în timp ce FTSE 100, al bursei londoneze, a avansat cu 0,4%, pe fondul evoluției favorabile a acțiunilor din minerit.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
stoxx europe 600
fed
sua
burse
petrol
opec