Acțiunile europene au reluat declinul, “lovite“ în special de sectorul bancar

Acțiunile europene au reluat declinul, “lovite“ în special de sectorul bancar
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 11 feb 2016

Acțiunile europene au reluat joi declinul, după o apreciere în ședința de miercuri, în condițiile în care investitorii sunt îngrijorați cu privire la încetinirea economiei globale, petrolul se tranzacționează sub 27 de dolari/baril, iar titlurile din sectorul bancar înregistrează scăderi majore, transmite MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu circa 3,7%, atingând cel mai redus nivel consemnat din octombrie 2013. De la începutul anului, indicele a pierdut circa 15%, pe fondul incertitudinilor privind economia globală și al scăderii prețului petrolului. Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a coborât cu 2,4%, CAC 40 (Paris) cu peste 4%, iar DAX (Frankfurt) cu aproape 3%.

 “Investitorii se orientează iar spre active mai puțin riscante, în condițiile în care îngrijorările privind economia globală revin, iar cotațiile petrolului rămân foarte scăzute. Volatilitatea este așteptată să continue, ceea ce poate reprezenta și o oportunitate pentru investitorii curajoși”, a spus Andy McLevey, analist la Interactive Investor în Londra.

Petrolul Brent se tranzacționa la Londra la un preț de 30,25 dolari-baril, în scădere cu 1,9% față de închiderea de miercuri, în timp ce cotația pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe bursa de la New York, a coborât cu 2,2%, la 26,8 dolari/baril.

Acțiunile din sectorul bancar incluse în Stoxx Europe 600 au coborât cu 6,3%. Acțiunile Societe Generale, a treia cea mai mare bancă din Franța, au pierdut aproape 13% din valoare, ca urmare a rezultatelor financiare dezamăgitoare. Banca a raportat un profit de 656 milioane de euro pentru ultimul trimestru din 2015, mult sub rezultatul de peste 940 milioane euro anticipat de analiști. Rezultatul a fost afectat de scăderea veniturilor la divizia de investiții și de provizioanele în creștere.

Totodată, acțiunile băncii elvețiene Credit Suisse au pierdut peste 8%, tranzacționându-se la cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani.

Acțiunile Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, au scăzut cu 6,1% după ce miercuri urcaseră cu 14%. Pe parcursul anului titlurile băncii au pierdut circa o treime din valoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
brent
stoxx europe 600
deutsche bank
societe generale
actiuni
petrol