Acțiunile europene au scăzut cu 12,7% în această săptămână, cea mai slabă evoluție consemnată după octombrie 2008, la apogeul crizei financiare globale

Acțiunile europene au scăzut cu 12,7% în această săptămână, cea mai slabă evoluție consemnată după octombrie 2008, la apogeul crizei financiare globale
scris 29 feb 2020

Acțiunile europene au continuat vineri scăderea istorică provocată pe parcursul săptămânii de temerile legate de epidemia de coronavirus, aducând declinul total la 12,7%, cea mai slabă evoluție consemnată după octombrie 2008, epidemia provocată de coronavirus împingând piața în teritoriul corecției, relatează CNBC.

Indicele pan-european Stoxx 600 a închis vineri în scădere cu 3,8%, pe fondul declinului general al burselor la nivel global. Astfel, indicele a pierdut pe ansamblul săptămânii aproximativ 12,7%, consemnând cea mai mare pierdere după cea din octombrie 2008, la apogeul crizei financiare globale, scrie News.ro.

VIDEO&FOTO Firea prezintă noile autobuze hibrid din București CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Firea prezintă noile autobuze hibrid din București

Componenta acțiunilor din sectorul resurselor naturale a înregistrat cea mai accentuată scădere, de 4,6%.

Indicele londonez FTSE 100 s-a contractat vineri cu 3,7%, CAC 40 al bursei din Paris cu 4%, iar indicele german DAX cu 4,5%.

Acțiunile AIG, compania mamă a operatorului aerian British Airways, au scăzut cu 9%, în urma avertismentului că epidemia de coronavirus va avea impact asupra profitului companiei.

Acțiunile europene au intrat pe corecție joi, coborând cu 10% sub nivelul record atins pe 19 februarie 2019.

Șapte piețe asiatice majore au intrat la rândul lor pe corecție. În Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial a pierdut vineri alte 1.000 de puncte. Indicii S&P 500 și Nasdaq Composite au avut nevoie de numai șase zile pentru a scădea de la niveluri record, ajungând și ei la corecție.

Indicele global al acțiunilor MSCI ACWI a înregistrat la rândul său cea mai slabă săptămână de după criza financiară din 2008, coborând cu 9%.

Potrivit celui mai recent bilanț, în lume au fost raportate 84.117 cazuri de infectare cu coronavirusul din China, dintre care 2.870 de decese.

Vineri au fost raportate primele cazuri din Azerbaidjan, Belarus, Lituania, Mexic, Noua Zeelandă și Nigeria, care este cea mai populată țară din Africa.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
criza
coronavirus