Acțiunile marilor bănci din Italia scad puternic după anunțarea unei taxe pe "supraprofit"

Acțiunile marilor bănci din Italia scad puternic după anunțarea unei taxe pe "supraprofit"
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 8 aug 2023

Acțiunile marilor bănci din Italia scad puternic după anunțarea unei taxe pe "supraprofit", trăgând în jos și alți giganți europeni din industria bancară. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Guvernul Italiei a șocat piețele cu o taxă neașteptată pe "supraprofiturile" băncilor, ceea ce a dus la căderea cotațiilor principalilor creditori italieni în tranzacțiile de la Milano.

Moody\'s a retrogradat mai multe bănci americane și avertizează că ar putea viza și unele bănci importante CITEȘTE ȘI Moody's a retrogradat mai multe bănci americane și avertizează că ar putea viza și unele bănci importante

Intesa Sanpaolo scade cu 7,8% în jurul orei prânzului, iar Unicredit înregistrează un declin bursier de 6,65%. Acțiunile Finecobank și BPER Banca au scăzut cu aproape 8%.

Efectele sunt observate și în afara Italiei, Commerzbank scăzând cu aproximativ 3,2%, iar Deutsche Bank, cu 2%. Indicele sectorial europea Stoxx 600 Banks scade cu circa 1,8%.

Per ansamblu, bursa de la Milano scade cu 0,14%, în timp ce indicele paneuropean Stoxx 600 pierde 0,27%.

Vicepremierul Matteo Salvini a anunțat o taxă de 40% pe profiturile suplimentare ale creditorilor pentru anul 2023. Analiștii de la Citi estimează că aceasta va șterge 19% din profiturile băncilor.
 
Taxa vizează veniturile mai mari din dobânzi ca urmare a majorării ratelor de către Banca Centrală Europeană. Guvernul nu a publicat încă detalii sau un text al decretului care ar putea costa băncile aproximativ 2 miliarde de euro, potrivit unei prime estimări a analiștilor.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx 600
banci
banci iktalia
uniciredit
intesa sanpaolo
profituri bancare
supraprofit
burse
bursa
actiuni europene