An “verde” pe piețele financiare: Acțiunile europene, cea mai bună evoluție din 2013. Euro a crescut cu 14% față de dolar, apreciere record în ultimii 14 ani

An “verde” pe piețele financiare: Acțiunile europene, cea mai bună evoluție din 2013. Euro a crescut cu 14% față de dolar, apreciere record în ultimii 14 ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 dec 2017

Acțiunile europene au încheiat ultima ședință de tranzacționare din 2017 cu o ușoară depreciere, pe volume mici, caracteristice perioadei sărbătorilor. La nivelul întregului an, însă, acțiunile au consemnat o apreciere de aproape 8%, cea mai mare de după 2013.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moneda comună a celor 19 state din zona euro a înregistrat o creștere anuală față de dolarul american încă și mai mare, de peste 14%, bifând cea mai bună performanță în raport cu moneda americană din ultimii 14 ani. Față de lira sterlină și francul elvețian, euro a urcat cu 4%, respectiv 0,2%. Un euro puternic poate afecta însă negativ cererea pentru exporturile europene.

Stoxx Europe 600, indice ce urmărește evoluția celor mai mari 600 de companii europene, a terminat ședința de vineri cu un declin de 0,9%, pe volume la jumătatea mediei din ultimele trei luni. Pe parcursul ultimelor 12 luni, indicele a consemnat o creștere de 7,68%, cea mai amplă de după avansul de 17% la nivelul anului 2013, potrivit MarketWatch.

RETROSPECTIVĂ Deprecierea leului din acest an a surprins analiștii și brokerii activi pe piața bursieră CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ Deprecierea leului din acest an a surprins analiștii și brokerii activi pe piața bursieră

FTSE 100, indicele reprezentativ al bursei de la Londra, a închis anul la un nou nivel record, de 7.687,77 puncte, după o apreciere de 0,85% astăzi și de 7,63% pentru tot anul 2017.

Bursa germană a scăzut vineri cu 0,48%, însă a crescut cu 12,51% pe parcursul anului. Aprecieri anuale importante au fost consemnate și pentru bursele de la Paris (+9,26%), Milano (+13,61%) și Atena (+24,66%). La București, indicele BET a urcat cu 9,44%.

La nivel global, indicele reprezentativ MSCI All Country World Index a consemnat în decembrie a 14-a lună consecutivă de creștere, 2017 fiind primul an în care MSCI nu a suferit nicio corecție lunară.

Jeffrey Kleintop, strategist-șef la Charles Schwab Corporation, una dintre cele mai mari bănci și firme de brokeraj din SUA, pune evoluția din acest an mai ales pe seama creșterii profiturilor companiilor.

Un catalizator recent a fost și reforma fiscală din SUA, reducerile de taxe adoptate de administrația Trump fiind considerate de natură să ridice câștigurile companiilor pe termen scurt.

Indicele american Dow Jones Industrial Average a închis ședința de ieri la un nou maxim istoric, înregistrând a 71-a închidiere record din 2017, și ar putea termina anul cu o apreciere de circa 26%. S&P 500 se îndreaptă spre un avans anual de aproximativ 20%, iar Nasdaq Composite de 29%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
evolutie
stoxx europe 600
euro