Analiști: Euro se apropie de paritate față de dolar, din cauza îngrijorărilor legate de o posibilă recesiune

Analiști: Euro se apropie de paritate față de dolar, din cauza îngrijorărilor legate de o posibilă recesiune
scris 6 iul 2022

Cererea mare de dolari, pe măsură ce riscurile de recesiune globală cresc, a afectat alte valute, euro într-o măsură mai mare față de majoritatea monedelor importante, deoarece creșterea prețurilor gazelor în Europa agravează temerile privind creșterea economică, transmite Reuters.

Analiștii anticipează că moneda unică, care a atins marți cel mai redus nivel din 2002, va ajunge în curând la paritate cu dolarul american, scrie News.ro.

Analiștii se așteaptă ca BNR să majoreze dobânda cheie pentru a nu pierde urma regiunii CITEȘTE ȘI Analiștii se așteaptă ca BNR să majoreze dobânda cheie pentru a nu pierde urma regiunii

Moneda euro este văzută ca fiind deosebit de vulnerabilă, având în vedere dependența puternică a Germaniei, Italiei și altor țări de gazele rusești și temerile că majorările considerabile ale dobânzilor Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea declanșa o nouă criză a datoriilor în zona euro.

”Toate acestea înseamnă că euro va scădea în continuare și piețele își dau seama de asta”. Ne așteptăm la paritate și întrebarea este dacă aceasta este o mișcare prea mică sau dacă poate scădea și mai mult. Credem că se poate, a declarat Jordan Rochester, strateg FX la Nomura Securities.

Euro a pierdut 10% față de dolar în acest an și la nivelul de 1,0238 dolari pe untiate este aproape de punctul de paritate crucial din punct de vedere psihologic, pe care l-a atins ultima dată la mijlocul anului 2002, când avea doar trei ani.

De asemenea, euro a atins noi minime de șapte ani față de francul elvețian și a scăzut în raport cu lira sterlină și yenul, dar puțini observatori sunt dispuși să afirme că a atins nivelul minim.

Analiștii Nomura și-au redus ținta pentru euro/dolar la 0,95 dolari și au spus că paritatea ar putea fi atinsă cel mai devreme în august.

Citibank spune că trecerea la paritate este ”inevitabilă”.

PROFIT NEWS TV Șeful Poștei Române - Sute de oameni pleacă în fiecare lună să se pensioneze. Cât a câștigat o angajată citind contoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Șeful Poștei Române - Sute de oameni pleacă în fiecare lună să se pensioneze. Cât a câștigat o angajată citind contoare

Cu toate acestea, Nomura a spus că nivelul de 0,95 dolari nu a fost atât de important din punct de vedere istoric, menționând că euro a scăzut de la 1,17 dolari după crearea sa la 0,82 dolari în octombrie 2002. Extrapolând înapoi în timp folosind monedele sale moștenite, euro s-a tranzacționat la 0,6444 dolari pe unitate în februarie 1985, au adăugat ei.

Creșterea prețurilor la gaze și avertismentele cu privire la o reducere mare a livrărilor Rusiei provoacă îngrijorarea cu privire la o criză energetică majoră europeană în această iarnă.

Prețurile gazelor naturale s-au dublat față de minimele din iunie și au crescut cu 465% în ultimul an.

Între Rusia și Germania a izbucnit o dispută uriașă pentru întreținerea conductelor. Zona euro importa aproximativ 40% din necesarul de energie din Rusia chiar înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. În plus, lucrătorii norvegieni din sectorul petrolului tocmai au intrat în grevă, ceea ce ar putea scoate de pe piață 292.000 de barili echivalent petrol de gazelor naturale.

Economiștii se așteaptă ca zona euro să intre în recesiune mai repede decât alte state. Nomura se așteaptă ca economia euro să cadă în recesiune până în trimestrul al treilea, cu o scădere totală a PIB-ului de 1,7%.

O creștere a randamentelor obligațiunilor alimentează și mai mult riscurile de recesiune. Costurile împrumuturilor guvernamentale europene au crescut mai rapid în ultimele două săptămâni în comparație cu cele ale Statelor Unite, indicând o înăsprire mai rapidă a condițiilor financiare.

”Riscurile de recesiune și încetinirea creșterii economice europene pe care le vedem determină aceste mișcări (ale euro)”, a declarat Grace Peters, șefa de strategie de investiții în regiunea EMEA la JPMorgan Private Bank.

Deprecierea monedei euro este nouă problemă pentru Banca Centrală Europeană (BCE), care se confruntă cu o inflație record, deoarece o monedă slabă alimentează prețurile importurilor.

Un membru al consiliului guvernatorilor BCE, Francois Villeroy de Galhau, a declarat înainte de scăderea de marți a euro că slăbiciunea monedei europene face mai dificilă atingerea țintei de inflație de 2%.

Este de așteptat ca BCE să înceapă să crească dobânzile în această lună, prima sa creștere efectuată din 2011.

Cu toate acestea, creșterea prețurilor energiei amplifică riscurile de recesiune, așa că piețele monetare au redus așteptările privind o majorare agresivă a dăbânzilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
dolar