ANALIZĂ PROFIT TV Argentina plânge în timp ce bursa din Hong Kong pierde în câteva săptămâni tot câștigul din acest an

ANALIZĂ PROFIT TV Argentina plânge în timp ce bursa din Hong Kong pierde în câteva săptămâni tot câștigul din acest an
scris 13 aug 2019

Pe piețele bursiere asiatice săptămâna a început cu creșteri de peste un procent pentru principalii indici din China (CSI300 +1,80%, SSEC  +1,45%), în timp ce la Tokyo a fost sărbătoare. În schimb, o nouă zi roșie în Hong Kong (-0,44%), care vine după trei săptămâni consecutive de pierderi pentru indicele HangSeng, ce au șters aproape complet câștigul de anul acesta. Pe fondul protestelor în curs de desfășurare, aeroportul din Hong Kong a anulat spre seară toate zborurile rămase.

Dealtfel weekendul trecut a marcat a zecea săptămână consecutivă de proteste, fiind probabil cel mai violent din punct de vedere al confruntărilor dintre protestatari și poliție. În acest context acțiunile operatorului aerian CathayPacificAirways din Hong Kong au scăzut cu 4,85% și au atins 9,80 dolari HK, care este minimul ultimilor 10 ani (cel de după criza financiară), după ce compania s-a conformat Autorității de Reglementare a Aviației din China, care a cerut vineri ca operatorul să suspende, din motive de siguranță, personalul navigant care s-a implicat și a susținut protestele ilegale din Hong Kong. În concluzie situația nu se îmbunătățește și deja forțele de poliție chineze fac exerciții pe scară largă în apropierea orașului Shenzen, în condițiile în care declarația Casei Albe, cum că aceasta este o problemă între Hong Kong și China, poate fi considerată ca o lumină verde pentru ca Beijingul să intervină.

Încă un eșec: CNAIR a recepționat Lotul 4 Lugoj – Deva al Autostrăzii A1, dar spune că nu-l poate deschide CITEȘTE ȘI Încă un eșec: CNAIR a recepționat Lotul 4 Lugoj – Deva al Autostrăzii A1, dar spune că nu-l poate deschide

După o deschidere pozitivă bursele europene au inversat direcția și au închis pe minus, din cauza incertitudinii politice din Italia și temerilor că Washingtonul și Beijingul nu ar putea ajunge la un acord, la scurt timp după ce președintele Donald Trump a declarat vineri că Statele Unite nu sunt pregătite deocamdată să încheie un acord comercial cu China.

Pe acest fond al creșterii tensiunilor geopolitice și îngrijorărilor cu privire la disputa comercială SUA-China, toți cei trei indici bursieri majori americani au avut evoluții în scădere ieri. Printre cele mai pierderi le-au înregistrat companiile de ridesharing Uber (-7,02%) și Lyft (-4,97%), dar și băncile DeutscheBank (-7,70%), MorganStanley (-2,92%), GoldmanSachs (-2,88%) și Lloyds (-2,87%).

Și la Bursa de Valori București (BVB) începutul de săptămână a fost negativ, toți indicii autohtoni terminând ședința de tranzacționare cu pierderi. Nici rulajele nu au rupt gura târgului, ba dimpotrivă, cele 5,37 milioane euro fiind cu 45% sub media de săptămâna trecută, însă o veste mai bună ar fi aceea că cele mai lichide titluri, Romgaz (SNG +0,30%) și Banca Transilvania (TLV +0,21%) au terminat ziua cu câștiguri. Au fost urmate în topul lichidității de Fondul Proprietatea (FP -1,79%), BRD Groupe Societe Generale (BRD -0,60%) și Electrica (EL -1,77%). Cel mai mult a pierdut ieri indicele financiar BET-FI (-0,94%), tras în jos de acțiunile Fondului Proprietatea și ale SIF Banat Crișana (SIF1 -2,16%), în condițiile în care nici celelalte SIF-uri nu au înregistrat câștiguri.

Evoluție mixtă pe piața valutară pentru moneda americană (USD), care s-a depreciat în raport cu valutele de refugiu, yenul japonez (JPY) și francul elvețian (CHF), însă a câștigat teren față de monedele riscante, adică dolarul australian (AUD), cel neozeelandez (NZD) și cel canadian (CAD). Volatilitate maximă însă pe piața din Argentina după înfrângerea grea a președintelui liberal Mauricio Macri în fața peronistului Alberto Fernandez (32,1% la 47,7%) la alegerile primare din weekend, considerate o repetiție generală a alegerilor prezidențiale din octombrie. În esență a fost doar un vot indicativ, însă se pare că piața pariase că Macri ar putea menține o diferența suficient de mică pentru a câștiga în octombrie. Astfel, indicele reprezentativ Merval al bursei de la Buenos Aires s-a prăbușit pur și simplu cu 37%, iar peso-ul argentinian (ARS) a scăzut în raport cu dolarul american (USD) cu 15% (52 peso pentru un dolar), după ce pierduse imediat după deschidere chiar 35% (65 peso pentru un dolar).

Și principalele mărfuri tranzacționate, petrolul și aurul, au început săptămâna cu aprecieri ale cotațiilor, dar oscilațiile de preț au fost reduse, suficient însă pentru ca metalul prețios să ajungă la 1520 dolari pe uncie, respectiv 49 dolari pe gram.

viewscnt
Afla mai multe despre
hong kong
bursa
argentina