ANALIZĂ PROFIT TV Coronavirusul determină scăderi pe burse

ANALIZĂ PROFIT TV Coronavirusul determină scăderi pe burse
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 22 ian 2020

Ziua de ieri s-a deschis cu scăderi mari pe bursele asiatice (CSI300 -1,71%, SSEC -1,41%, Hang Seng -2,81%, Nikkei -0,91%), pe fondul îngrijorărilor legate de impactul economic al unui nou coronavirus, originar din China, care provoacă pneumonie și a îmbolnăvit deja sute de persoane din China, cauzând șase decese. Riscurile sunt accentuate de faptul că milioane de chinezi călătoresc cu ocazia Anului Nou, mai ales că autoritățile chineze au confirmat că virusul poate fi răspândit prin contactul cu oamenii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Și piețele europene au deschis cu pierderi, investitorii preferând activele de refugiu în condițiile preocupărilor crescânde cu privire la impactul potențial al unui focar de virus în China, ce poate cauza un șoc major de cerere, în special în ceea ce privește consumul de servicii. Având în vedere că virusul se răspândește dintr-o economie globală deja împovărată de războiul comercial Statele Unite (SUA) - China, reacțiile investitorilor au fost probabil amplificate, iar până la finalul sesiunii acțiunile și-au mai revenit. Însă declinul bursier a rămas mai accentuat în rândul operatorilor aerieni de distanțe lungi, precum Lufthansa (-3,38%), International Airlines Group (-2,95%) și Air France-KLM (-2,61%), dar și a producătorilor de bunuri de lux cu expunere mare pe piața din China, de exemplu Kering (-2,07%), Louiss Vuitton Moet Hennessy (-1,12%) și Hermes (-1,09%).

Brand Finance Global 500: Amazon rămâne cel mai valoros brand global pentru al treilea an consecutiv. Ferrari rămane cel mai puternic brand global, Tesla și Instagram cresc accelerat CITEȘTE ȘI Brand Finance Global 500: Amazon rămâne cel mai valoros brand global pentru al treilea an consecutiv. Ferrari rămane cel mai puternic brand global, Tesla și Instagram cresc accelerat

Și principalii indici bursieri americani au încheiat sesiunea de aseară cu pierderi, deoarece Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au confirmat primul caz de coronavirus apărut în SUA.  Printre cele mai mari pierderi le-au înregistrat acțiunile companiilor hoteliere (Las Vegas Sands -5,40%) și celor aeriene (American Airlines -4,23%, Delta Air lines -2,72%). Am remarcat și creșterile de peste șapte procente ale Tesla (+7,19%) și Uber (+7,03%), în timp ce după închidere au raportat Netflix și IBM, cu rezultatele financiare conforme sau peste așteptări. Pe plan comercial apar îndoieli privind progresele înregistrate între SUA și China, pe fondul posibilității ca faza a doua a acordului comercial să nu elimine toate tarifele.

Ieri am asistat la evoluții de consolidare în jurul cotațiilor actuale pentru principalii indici bursieri de la București, într-o zi în care volumele de tranzacționare, de 13,11 milioane euro, practic s-au dublat față de ședința precedentă. Cele mai lichide acțiuni au fost cele ale OMV Petrom (SNP -0,45%, după o știre potrivit căreia Guvernul are în vedere renunțarea la încasarea redevențelor offshore în bani în favoarea plății în natură), BRD Groupe Societe Generale (BRD -0,38%), Banca Transilvania (TLV +0,19%), Fondul Proprietatea (FP 0,00%) și Bursa de Valori București (BVB -0,78%, cu un transfer deal de 1,12 milioane lei). După raliul din ultima perioadă, indicele financiar BET-FI (+0,12%) a închis pe verde, însă a fost tras în jos de pierderile SIF Banat Crișana (SIF1 -0,67%) și SIF Muntenia (SIF4 -1,65%), în timp ce indicele energetic BET-NG (+0,13%) reușește după mult timp să închidă pozitiv.

Pe piața valutară am asistat la o evoluție pozitivă dar neconcludentă a dolarului (USD), care a pierdut teren doar în raport cu yenul japonez (JPY) și lira sterlină (GBP), după ce datele venite dinspre economia britanică au arătat că rata șomajului (3,8%) s-a menținut în perioada septembrie-noiembrie 2019 la cel mai redus nivel din ianuarie 1975 dar și o creștere a salariilor (+3,2%) în aceeași perioadă mai mare ca așteptările (+3,1%), deși cea în ritm anual (+3,4%) a încetinit la cel mai lent ritm din aprilie 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa