ANALIZĂ PROFIT TV Federal Reserve menține, conform așteptărilor, rata dobânzii la 1,50%-1,75%

ANALIZĂ PROFIT TV Federal Reserve menține, conform așteptărilor, rata dobânzii la 1,50%-1,75%
scris 30 ian 2020

Principalii indici bursieri americani au dat înapoi câștigurile inițiale, terminând astfel sesiunea de aseară la cotații foarte apropiate de cele din urmă cu 24 ore. Federal Reserve (FED) a lăsat, așa cum era de așteptat, ratele dobânzilor neschimbate (în intervalul 1,50%-1,75%), și a declarat că va continua operațiunile de ”overnight repo” cel puțin până în aprilie 2020, pentru a asigura o lichiditate adecvată pe termen scurt pe piețele de finanțare bancară.

Banca centrală și-a reafirmat poziția, aproape repetând perspectivele de politică monetară exprimate în decembrie. De data aceasta, evaluarea condițiilor economice a fost mixtă, cheltuielile consumatorilor fiind descrise drept „moderate” (versus „puternice în decembrie), însă membrii FOMC (Federal Open Market Committee) au rămas încântați de creșterea economică moderată a Statelor Unite (SUA) și de o piață a forței de muncă „puternică”, în timp ce despre coronavirus (cu peste 6.000 cazuri deja confirmate și peste 130 decese) nu a fost nicio mențiune specifică în declarație. În timpul conferinței de presă, șeful Jerome Powell a vorbit mult timp  despre facilitatea de repo și bilanțul în creștere. Datele neconomice au arătat că deficitul comercial al SUA a crescut la 68,33 miliarde dolari, o valoare mai mare decât era de așteptat.Pe partea corporativă, acțiunile Apple (+2,09%) au urcat la un nivel record (324,34 dolari) după ce compania a raportat vânzări solide pentru iPhone, rezultate trimestriale peste așteptări rapotând de asemenea General Electric (+10,32%) și Norfolk Southern (+4,92%).

Bazându-se și pe un an electoral, lanțul City Grill pregătește o extindere puternică CITEȘTE ȘI Bazându-se și pe un an electoral, lanțul City Grill pregătește o extindere puternică

Pietele bursiere europene au închis în marea majoritate pe verde ieri, căci investitorii s-au aplecat mai mult  asupra rezultatelor financiare solide ale băncilor, risipind astfel din îngrijorările cu privire la răspândirea coronavirusului din China. Dintre indicii majori doar cel londonez FTSE100 (+0,04%) a închis indecis. Au fost iarăși raportări financiare la trimestrul patru mai bune decât așteptările pentru sistemul bancar, printre cele de ieri găsindu-se una dintre cele mai mari instituții financiare europene, banca Santander (+4,41%), dar și compania de servicii financiare creată de Sir Richard Branson Virgin Money Holdings (+4,38%), care a raportat o creștere accentuată a împrumuturilor. Tot ieri Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Regatului Unit (UK) din Uniunea Europeană (UE).

La Bursa de Valori București (BVB) am asistat la o nouă zi de corecții, însă pierderile înregistrate de principalii indici autohtoni nu au fost nici de data aceasta însemnate, fapt care, deocamdată, nu pune la îndoială actulalul trend crescător, ba chiar aș spune că sunt benefice pentru ”sănătatea” acestuia. După două zile cu volume mult peste media zilnică din ultimii ani, asta pentru că s-au transferat pachete mari de acțiuni la anumiți emitenți din linia a doua (Artrom Slatina și Vrancard Adjud), rulajele (7,95 milioane euro) au revenit ieri la normal. Însă, chiar și în condițiile astea, circa 40% din transferuri s-au efectuat cu titlurile producătorului basarabean de vinuri Purcari Wineries (WINE +1,29%), acțiunile schimbate care i-au readus în acționariat pe americanii de la Horizon Capital reprezentând echivalentul a 3,36% din capitalul social al emitentului. Au fost urmate în topul lichidității de Banca Transilvania (TLV -0,76%), Romgaz Mediaș (SNG -2,57%), Fondul Proprietatea (FP +0,38%) și BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,37%). Cel mai mult a pierdut indicele energetic BET-NG (-1,15%), evoluție logică din moment ce, dintre cele zece componente ale sale, doar Rompetrol Well Services (PTR +1,58%) a închis pe verde.

Pe piața valutară dolarul canadian (CAD) s-a depreciat cel mai mult, în timp ce yenul japonez (JPY) a fost performerul zilei.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa