ANALIZĂ PROFIT TV Maxime istorice, achiziții și programe de răscumpărare pe piețele de capital

ANALIZĂ PROFIT TV Maxime istorice, achiziții și programe de răscumpărare pe piețele de capital
scris 26 nov 2019

Săptămâna a început cu noi valori record pentru principalii indici bursieri americani, pe fondul optimismului generat de progresul aparent în negocierile Statele Unite (SUA) - China pe tema tarifelor vamale și de o serie de anunțuri venite din sectorul fuziunilor și achizițiilor.

Așa după cum afirmam ieri în emisiunea Feel The Markets de la Profit TV, investitorii continuă să rămână atenți la știrile din presă privind negocierile comerciale dintre SUA și China, cele mai recente comentarii pe această temă venind din partea consilierului american în domeniul securității naționale, Robert O’Brien. Potrivit acestuia, semnarea unui acord între cele două țări este încă posibilă în acest an, în pofida obiecțiilor Washingtonului legate de o serie de decizii luate de autoritățile de la Beijing, inclusiv în ceea ce privește protestele din Hong Kong. Duminică, China a declarat că va mări pedepsele pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală și va analiza, de asemenea, reducerea pragului pentru pedeapsa penală pentru cei care fură această proprietate, ceea ce mărește șansele ca cele două mari puteri să ajungă la un acord. De remarcat creșterea indicelui tehnologic NASDAQ (+1,32%), iar dintre acțiunile mai performante amintesc Lyft (+5,34%), Nvidia (+4,89%), Las Vegas Sands (+3,44%), dar în special TD Ameritrade (+7,58%), brokerul ce va fi preluat, într-o tranzacție de 26 miliarde dolari, de rivalul și una dintre cele mai mari companii americane din domeniu, respectiv Charles Schwab (+2,32%).

Netopia Payments și Alpha Bank lansează un serviciu de transfer instant al banilor pe card CITEȘTE ȘI Netopia Payments și Alpha Bank lansează un serviciu de transfer instant al banilor pe card

Și bursele europene au încheiat prima zi din săptămână pe verde, în contextul veștilor bune dinspre negocierile comerciale, dar și după victoria zdrobitoare a forțelor pro-democrație în alegerile locale din Hong Kong, în prima oportunitate de a vota după șase luni de demonstrații antiguvernamentale violente în acest teritoriu chinez semiautonom. Cu o prezență la urne record, de peste 70%, candidații opoziției au câștigat, potrivit presei locale, aproape 90% din locurile consiliilor de district. În privința acțiunilor am remarcat plusul concernului farmaceutic Novartis (+1,18%), care a fost de acord să cumpere Medicaments Co. pentru aproximativ 6,8 miliarde dolari, dar și cel al grupului francez Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH +2,02%), care a primit girul de a prelua, în schimbul a 16,2 miliarde dolari, producătorul de bijuterii american Tiffany’s (+6,17%).

Creșterile de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) au dus și indicii locali la maximele ultimilor peste zece ani, dar în continuare volumele de tranzacționare lipsesc cu desăvârșire, rulajele de ieri fiind de doar 3,70 milioane euro. Iar jumatate dintre ele s-au efectuat doar cu titlurile bancare lichide de la cota bursei, respectiv Banca Transilvania (TLV +0,61%, care a achizițonat săptămâna trecută, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari, 1,83 milioane acțiuni proprii în valoare de 4,51 milioane lei) și BRD Groupe Societe Generale (BRD +1,64%). Au urmat în topul lichidității Fondul Proprietatea (FP +1,28%, care de asemenea, în cadrul programului de buy-back, a cumpărat săptămâna trecută 4,82 milioane acțiuni în valoare de 5,69 milioane lei), Romgaz (SNG -0,40%) și SIF Oltenia (SIF5 -0,40%, în așteptarea unui program de răscumpărare aprobat de acționari, prin care societatea ar urma să achiziționeze 38,39 milioane acțiuni proprii, reprezentând 6,61% din capitalul social).

O zi liniștită pe piața valutară, cu variații mici ale cotațiilor principalelor perechi, în care am remarcat aprecierea lirei sterline (GBP) și deprecierea yenului japonez (JPY). În ceea ce privește EUR/RON, cursul a continuat să corecteze și ieri, cifra anunțată de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7722.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa