ANALIZĂ PROFIT TV S-a încheiat o lună septembrie pozitivă pentru acțiuni dar negativă pentru principalele mărfuri

ANALIZĂ PROFIT TV S-a încheiat o lună septembrie pozitivă pentru acțiuni dar negativă pentru principalele mărfuri
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 1 oct 2019

Ultima zi din luna septembrie a fost verde pentru principalii indici bursieri americani, temerile de amplificare a tensiunilor dintre cele mai mari economii ale lumii risipindu-se după ce consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, a negat într-un interviu pentru CNBC că Washingtonul are în vedere limitarea listărilor companiilor chineze pe bursele americane, spunând că acele rapoarte despre care s-a vorbit erau „fake news”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, investitorii așteaptă acum ca Statele Unite ale Americii (SUA) și China să revină la discuții comerciale la nivel înalt săptămâna viitoare, când vicepremierul chinez Lui He va conduce o delegație de la Beijing, care se va întâlni pe 10-11 octombrie la Washington cu reprezentanții SUA, însă în același timp sunt atenți la evoluțiile partizane ale anchetei privind acuzarea președintelui. Printre cele mai creșteri le-au înregistrat acțiunile Apple (+2,35%, după ce JP Morgan a crescut prognoza pe termen scurt pentru vânzările de iPhone), HP Inc. (+2,10%) și British American Tobacco (+2,07%), în timp ce titlurile Tesla (-0,52%) au scăzut pe baza unui raport potrivit căruia producătorul auto ar putea rata obiectivul de livrare pentru trimestrul 3.

Tranzacție discretă: Advent International, una dintre cele mai mari și mai experimentate companii globale de investiții cu capital privat, a semnat o nouă achiziție în România CITEȘTE ȘI Tranzacție discretă: Advent International, una dintre cele mai mari și mai experimentate companii globale de investiții cu capital privat, a semnat o nouă achiziție în România

Pietele bursiere europene au închis în marea majoritate cu câștiguri în prima zi a săptămânii, corelându-se cu deschiderea de pe Wall Street. Indicii majori de la Frankfurt (DAX +0,38%), Paris (CAC40 +0,66%), Milano (FTSE MIB +0,41%) și Madrid (IBEX 35  +0,66%) au început săptămâna cu creșteri, în timp ce indicele principal al bursei londoneze FTSE100 a pierdut 0,24%. Asta după ce datele de ieri au confirmat (la a treia citire) că economia Marii Britanii s-a contractat în trimestrul doi cu 0,2%, dar și după ce primul ministru Boris Johnson a declarat că nu va demisiona, chiar în cazul în care nu reușește să asigure un acord Brexit.

Pe piețele asiatice a fost o sesiune negativă ieri, cele mai mari pierderi suferindu-le bursele din China (CSI300 -0,99%, SSEC -0,92%), care încă păstrează un randament bun anul acesta, spre deosebire de indicele HangSeng (+0,53% ieri) din Hong Kong, care cu toată creșterea din septembrie (+1,54%), deabia a trecut pe câștig (+0,95%) în 2019. Pe de altă parte septembrie devine cea mai bună lună din an (+5,57%) pentru indicele japonez Nikkei225 (-0,56% ieri), plusul consemnat însemnând aproximativ 60% din creșterea de la începutul anului.

Luna s-a încheiat cu corecții la București, unde indicii autohtoni au înregistrat scăderi, singura excepție fiind cel financiar BET-FI (+0,04%), care a terminat indecis. Însă volumele au scăzut considerabil, la 4,32 milioane euro, cifră ce pare a sublinia că s-a epuizat euforia legată de promovarea Bursei de Valori București (BVB) de către agenția FTSE Russell la categoria ”emergentă secundară”, și asta într-o zi favorabilă activelor de risc pe bursele externe. Jumătate din rulajele de ieri s-au efectuat cu titlurile Banca Transilvania (TLV -1,64%), cea mai lichidă acțiune de pe bursa locală, urmate de Fondul Proprietatea (FP +0,42%), Digi Communications (DIGI -0,99%), Romgaz (SNG +0,82%) și Transgaz (0,00%). Prima zi a săptămânii a adus, printre componentele indicelui general BET (-0,30%), scăderi mai mari și pentru acțiunile operatorului de piață (BVB -1,46%, după creșterea mare de vineri) și Electrica (EL -3,49%).

Pe piața valutară, alături de dolar (USD) s-au mai apreciat dolarul canadian (CAD) și lira sterlină (GBP), în timp ce perdanți au fost dolarul neozeelandez (NZD) și francul elvețian (CHF). Evoluție în scădere pentru EUR/RON, care după un maxim dimineață la 4,7590 a închis ziua la 4,7450, foarte aproape de minimul zilei 4,7430, cursul stabilit de Banca Națională a României fiind 4,7511.

Prețurile aurului, argintului, petrolului sau gazului natural au început săptămâna cu scăderi, imaginea grafică pentru principalele mărfuri tranzacționate nefiind deloc favorabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa