Analiză Saxo Bank: Modul în care se formează bulele și cum pot fi acestea detectate. 2018 va fi un an de totul sau nimic pentru piața în creștere a cripto-activelor

Analiză Saxo Bank: Modul în care se formează bulele și cum pot fi acestea detectate. 2018 va fi un an de totul sau nimic pentru piața în creștere a cripto-activelor
scris 19 ian 2018

Saxo Bank, cu operațiuni de tranzacționare multi-active și investiții, a publicat perspectivele sale trimestriale pentru piețele globale și ideile cheie de tranzacționare pentru primul trimestru al anului.

2018 va fi un an de totul sau nimic pentru piața în creștere a cripto-activelor. Optimiștii cred că piața va trece de plafonul de 1 trilion de dolari, în timp ce pesimiștii prevăd o reglementare înăsprită sau chiar o interzicere completă a criptovalutelor, în condițiile în care autoritățile monetare decid că „universul” este scăpat de sub control.

Va continua mania speculativă în jurul criptomonedelor?

"Activele cripto se comportă ca acțiunile dot-com de la sfârșitul anilor ‘90. Ne așteptăm ca mai multe companii să anunțe pivoți blockchain înainte ca această fază speculativă să se încheie. Q1 2018 va aduce mai multe proiecte cripto pe piață, fiecare autodeclarându-se următoarea cripto-revoluție. Acest lucru va genera doar speculații suplimentare pe această piață în transformare. În cazul în care spațiul cripto este gata pentru un lider nou, Ethereum pare să fie unul dintre asseturile cu utilitate în lumea reală care depășește funcția sa standard. Acum se procesează peste 1,25 milioane de tranzacții zilnic și zeci de miliarde de dolari în volum pe Ethereum", a declarat Jacob Pouncey, analist al criptomonedelor.

Mai mult decât o simplă metaforă, o bulă este o formă matematică distinctă în care creșterea super-exponențială provoacă o abatere de la datele fundamentale și apoi o corecție puternică. Dintre toate conceptele care trebuie avute în atenție în 2018, acesta este unul dintre cele mai importante.

Euro atinge un nou nivel record, depășind 4,66 lei CITEȘTE ȘI Euro atinge un nou nivel record, depășind 4,66 lei

"Când analizăm o acțiune cu creștere rapidă, cum ar fi Amazon, prețul algoritmic corespunde unei linii drepte. Aceasta indică o creștere exponențială a prețurilor, care este rapidă, dar nu extraordinară. În schimb, prețul Bitcoin a continuat să crească și mai rapid în fiecare an începând cu anul 2015, într-o manieră super-exponențială. În prezența unei bule, riscul de prăbușire sau cel puțin al unei corecții majore este crescut semnificativ. Avem o grămadă de teorii despre când și cum apar și evoluează bulele, dar nimic nu este sigur decât după explozie", a spus Anders Nysteen, analist cantitativ la Saxo Bank.

FX - Valutele țintesc și ele o bulă în 2018

"Privind în perspectivă, vedem clar "cunoscute familiare", care sunt foarte probabil să perturbe - într-un anumit moment din 2018 - inerția din 2017, fie că vorbim de primul trimestru, fie de a doua jumătate a anului.

Un număr de indicatori arată  un risc de creștere puternică a inflației în prima jumătate a lui 2018. Deficitul bugetar al SUA a crescut în anul 2017 pentru al doilea an consecutiv și ar trebui să se mărească agresiv în 2018, ca rezultat al deficitelor de finanțare generate de politica reformei fiscale grăbite a președintelui Donald Trump. Cu un posibil deficit de 1 trilion de dolari pentru anul 2018, cine va interveni în finanțe când rezervele globale FX nu se vor construi așa cum au făcut în trecut?

"Piețele emergente și valutele riscante s-ar putea bucura de o creștere mai mare pe fondul poveștii globale de creștere, dar vor apărea curente potrivnice dacă volatilitatea se va inflama, ceea ce reprezintă una dintre ipotezele noastre de bază. Singura cale pe care o întrevedem pentru saltul în forță al dolarului american este dacă va apărea o criză reală de lichiditate - riscul „fat tail”. Acest risc se poate materializa doar dacă vom descoperi că mult-analizatul risc de topire a pieței globale va începe să-și facă efectul", a declarat John Hardy, șeful strategiei FX la Saxo Bank.

Acțiuni - Cel mai important an din 2008 încoace

Acțiunile pot atinge un maxim, cu sentimente excesive pe aproape toate fronturile, dar acest lucru nu înseamnă neapărat o bulă. Totuși, este posibilă o corecție iar investitorii ar trebui să urmărească prețul acțiunilor pentru semne de creștere super-exponențială, odată cu politica băncilor centrale și, desigur, inflația.

"Pentru primul trimestru, trebuie să admitem un ritm puternic al prețurilor și așteptări optimiste, împreună cu ceea ce va deveni probabil un sezon puternic de câștiguri. Acest lucru ne determină să credem că acțiunile pot crește mai mult pe termen foarte scurt, dar că, în a doua jumătate a trimestrului I, datele macro vor începe să dezamăgească în raport cu așteptările, determinând o corecție a acțiunilor de peste 7%.

Investitorii așteaptă o creștere de aproape 20% a EBITDA pentru companiile S&P500 în acest an, lucru care nu a fost realizat din 1991 încoace. Speranțele sunt mari justificat, având în vedere sfârșitul anului 2017, dar volatilitatea scăzută implicită nu ar trebui să determine investitorii să renunțe - dimpotrivă. O eroare de politică în China sau în SUA este încă posibilă, iar inflația, fie ea sub sau peste țintă, va fi cel mai important declanșator pe piețele globale pentru 2018.

Sentimentul este atât de exagerat încât investitorii nu pot decât să fie dezamăgiți. Mulți indicatori sunt crescuți, adesea într-o măsură fără precedent, ceea ce sporește probabilitatea unui regres și mai mare dacă datele macro vor dezamăgi”, a declarat Peter Garnry, Head of Equity Strategy la Saxo Bank. 

Mărfuri – Focus pe inflație, în timp ce taurii se adună la aur

Mărfurile, în general, beneficiază de o concentrare sporită asupra inflației, pe măsură ce actualul ciclu de expansiune se îndreaptă către stadiul final, în care presiunile asupra prețurilor tind să se dezvolte. În condițiile în care OPEC și Rusia și-au promis să mențină plafonul de producție, cele trei întrebări-cheie care ar putea determina prețul petrolului în 2018 sunt răspunsul producției la prețuri mai ridicate (nu în ultimul rând din partea producătorilor de petrol din șisturi din SUA), posibile noi întreruperi la furnizare și întărirea continuă a economiei globale.

"Dacă nu se vor produce niciun fel de crize geopolitice, recordul de poziții de 1 miliard de tone de petrol deținute de fonduri la începutul anului 2018 ar putea reprezenta o potențială provocare pentru actualul trend ascendent. Având în vedere impactul asupra prețului petrolului provocat de o variație de câteva sute de mii de barili pe zi în schimbarea ofertei sau a cererii, vedem că riscul - în special în lunile următoare - a înclinat balanța spre prețuri mai scăzute, ducând petrolul Brent spre întoarcerea la 60 $/baril.

După ce ținta noastră de 1.325 $ / uncia de aur de anul trecut a fost aproape atinsă, menținem o perspectivă ascendentă asupra aurului în prima parte a lui 2018. Decizia din 13 decembrie a Comitetului Federal pentru Piața Deschisă și acordul privind reforma fiscală din SUA au însemnat  un nou prag de scădere pentru aur, în vreme ce noul trend de creștere a inflației se transformă în vectorul de sprijin pentru creșterea prețului. Ideea noastră comercială pentru primul trimestru este poziție long aur versus țiței WTI - favorizăm folosirea WTI față Brent, având în vedere costul mai scăzut pentru o poziție short WTI", a declarat Ole Hansen, șeful strategiei pe mărfuri la Saxo Bank. 

Obligațiuni – orizont cu probleme

2017 a consemnat una dintre cele mai... plictisitoare piețe de obligațiuni din istoria recentă, volatilitatea odihnindu-se la niveluri minime record pe tot parcursul anului. Un flux continuu de date nefavorabile a creat contextul perfect ca randamentele obligațiunilor să rămână la niveluri scăzute pentru segmentele de bază.

"Când vorbim de bule, ar trebui să reținem că piețele de obligațiuni ar trece printr-un moment foarte dificil dacă ar trebui să facă față cu o creștere bruscă în randamentele americane și mondiale la titluri pe 10 ani. Sunt, de asemenea, îngrijorat de faptul că, în condițiile în care spațiul de obligațiuni din piețele emergente și piața de obligațiuni corporative din piețele dezvoltate au înregistrat o creștere semnificativă, piața primară a acestor obligațiuni a scăzut din cauza reducerii reglementărilor de către bănci.

"Uitați-vă la randamentul obligațiunilor Trezoreriei SUA pe zece ani, unde suntem la 2.57. Q1 este un moment bun să fim precauți.", a declarat Simon Fasdal, Head of Fixed Income Trading la Saxo Bank. 

2018 – Miza pe energie. Profesioniștii pieței de capital prezintă, într-un sondaj Profit.ro, idei argumentate de investiții CITEȘTE ȘI 2018 – Miza pe energie. Profesioniștii pieței de capital prezintă, într-un sondaj Profit.ro, idei argumentate de investiții

Macro - bulele din imobiliare se extind peste tot, deci ce facem acum?

Cele mai riscante piețe imobiliare pe care le vedem în prezent sunt Australia, Londra, Hong Kong, Suedia și Norvegia. Toate aceste piețe au aceleași caracteristici: prețurile locuințelor sunt decuplate de la veniturile comunității locale, iar economia reală se confruntă cu tulburări legate de politica monetară, cum ar fi o creștere a creditării și / sau un boom în sectorul construcțiilor.

"În ciuda crizei financiare globale, prețurile imobiliare au continuat să crească în aceste cinci zone. Pe baza datelor BIS, din 2007, boom-ul a variat de la 45% în Londra și suburbiile sale la peste 200% în Hong Kong. Pe termen lung, însă, cea mai riscantă piață este Norvegia.

Lipsa inflației, combinată cu gradul ridicat de îndatorare și cu o rată ridicată de proprietari de locuințe într-o economie cu datorii externe alarmante, înseamnă că o eventuală corecție pe piața imobiliară va avea efecte profunde asupra economiei și va opri creditarea și creșterea economică.

În economiile mari, îngrijorările investitorilor s-au concentrat în principal pe China, unde prețurile proprietăților s-au umflat masiv din cauza excesului de lichidități. Partea bună este faptul că primele măsuri ale guvernului de a reglementa mai bine piața imobiliară par să dea rezultate pentru prima dată din 2015: vânzările de locuințe noi au scăzut. Este prea devreme pentru a trage concluzii și evaluarea va depinde de obiectivele economice pe care guvernul chinez le va face publice în cadrul reuniunii parlamentare anuale din martie 2018", a declarat Christopher Dembik, șeful analizei macro la Saxo Bank.
 

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
saxo bank
cripto monede
analiza