Arabia Saudită a fost de acord să depună 5 miliarde de dolari la banca centrală a Turciei, prin intermediul Fondului saudit pentru dezvoltare, a anunțat fondul într-un comunicat, decizia fiind ”o demonstrație a angajamentului Regatului Arabiei Saudite de a sprijini eforturile Turciei de a-și consolida economia”, relatează CNBC.
Vestea vine în timp ce Turcia se luptă cu o economie afectată de ani de inflație ridicată și de o serie recentă de cutremure devastatoare, care au ucis peste 46.000 de oameni și au lăsat milioane de oameni fără adăpost, scrie News.ro.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Inflația Turciei este încă de peste 55%, iar moneda sa se apropie de minimele record în raport cu dolarul, după câțiva ani de intervenție politică a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a opus majorării ratelor dobânzilor în ciuda inflației în creștere.
Prețurile globale mai ridicate ale energiei, pandemia de Covid-19 și creșterea deficitului de cont curent și a deficitului comercial al Turciei s-au combinat, de asemenea, pentru a pune economia turcă într-o poziție precară, iar acum mulți dintre cei 85 de milioane de cetățeni care trăiesc în țară abia își permit bunuri de bază.
Măsura Arabiei Saudite semnalează o îmbunătățire suplimentară a relației dintre cele două țări – ambele fiind mari puteri în lumea musulmană – după ce legăturile au fost aproape rupte în urma uciderii de către agenții saudiți a jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul.
În anii de după, țările au folosit diverse mijloace pentru a-și boicota neoficial produsele și zborurile sau pentru a-și bloca mass-media.
Dar, pe parcursul anului 2022, liderii Turciei și Arabiei Saudite au efectuat vizite diplomatice reciproce și au promis comerț și investiții, deoarece Erdogan a adoptat o schimbare completă a poziției salei, urmărind apropierea și sprijinul financiar pentru economia țării sale, aflată în dificultate.