Arabia Saudită a fost de acord să depună 5 miliarde de dolari la banca centrală a Turciei, pentru a susține economia acesteia

Arabia Saudită a fost de acord să depună 5 miliarde de dolari la banca centrală a Turciei, pentru a susține economia acesteia
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2023

Arabia Saudită a fost de acord să depună 5 miliarde de dolari la banca centrală a Turciei, prin intermediul Fondului saudit pentru dezvoltare, a anunțat fondul într-un comunicat, decizia fiind ”o demonstrație a angajamentului Regatului Arabiei Saudite de a sprijini eforturile Turciei de a-și consolida economia”, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vestea vine în timp ce Turcia se luptă cu o economie afectată de ani de inflație ridicată și de o serie recentă de cutremure devastatoare, care au ucis peste 46.000 de oameni și au lăsat milioane de oameni fără adăpost, scrie News.ro.

Fondul de investiții ACP a reluat discuțiile cu Deutsche Telekom pentru cumpărarea Telekom România Mobile. A doua încercare, cu noi documente CITEȘTE ȘI Fondul de investiții ACP a reluat discuțiile cu Deutsche Telekom pentru cumpărarea Telekom România Mobile. A doua încercare, cu noi documente

Inflația Turciei este încă de peste 55%, iar moneda sa se apropie de minimele record în raport cu dolarul, după câțiva ani de intervenție politică a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a opus majorării ratelor dobânzilor în ciuda inflației în creștere.

Prețurile globale mai ridicate ale energiei, pandemia de Covid-19 și creșterea deficitului de cont curent și a deficitului comercial al Turciei s-au combinat, de asemenea, pentru a pune economia turcă într-o poziție precară, iar acum mulți dintre cei 85 de milioane de cetățeni care trăiesc în țară abia își permit bunuri de bază.

Măsura Arabiei Saudite semnalează o îmbunătățire suplimentară a relației dintre cele două țări – ambele fiind mari puteri în lumea musulmană – după ce legăturile au fost aproape rupte în urma uciderii de către agenții saudiți a jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul.

În anii de după, țările au folosit diverse mijloace pentru a-și boicota neoficial produsele și zborurile sau pentru a-și bloca mass-media.

Dar, pe parcursul anului 2022, liderii Turciei și Arabiei Saudite au efectuat vizite diplomatice reciproce și au promis comerț și investiții, deoarece Erdogan a adoptat o schimbare completă a poziției salei, urmărind apropierea și sprijinul financiar pentru economia țării sale, aflată în dificultate.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
arabia saudita