Arabia Saudită încă ia în considerare o invitație de a deveni membră a grupului țărilor BRICS

Arabia Saudită încă ia în considerare o invitație de a deveni membră a grupului țărilor BRICS
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2024

Arabia Saudită încă ia în considerare o invitație de a deveni membră a grupului țărilor BRICS, după ce a fost invitată să se alăture acestuia anul trecut, au declarat două surse care au informații directe despre acest subiect, pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În august, grupul a invitat Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Iran, Argentina și Etiopia să se alăture începând cu 1 ianuarie, deși Argentina a semnalat în noiembrie că nu va accepta invitația, scrie News.ro.

Gigantul Tata Steel închide furnale și taie 3.000 de locuri de muncă în Marea Britanie CITEȘTE ȘI Gigantul Tata Steel închide furnale și taie 3.000 de locuri de muncă în Marea Britanie

Cele două surse au spus că 1 ianuarie nu a fost un termen limită pentru o decizie, una adăugând că aderarea la bloc are avantaje puternice, deoarece membrii China și India sunt cei mai mari parteneri comerciali ai regatului.

”Arabia Saudită evaluează beneficiile și apoi va lua o decizie, are loc un proces”, a spus una dintre surse.

Extinderea grupului ar aduce un plus economic BRICS, ai căror membri actuali sunt China, Brazilia, Rusia, India și Africa de Sud.

Ar putea, de asemenea, să-și amplifice ambiția declarată de a deveni un campion al Sudului Global.

Faisal Alibrahim, ministrul Economiei al Arabiei Saudite, a confirmat ulterior că regatul se află încă într-un proces de luare a deciziilor privind aderarea la bloc.

”Regatul face parte din multe platforme multilaterale și instituții multilaterale și ori de câte ori regatul este invitat într-una dintre ele, trece printr-un proces care este un proces în mai multe etape și la sfârșitul acestuia se ia o decizie. În acest moment suntem într-un proces similar și voi comenta la sfârșitul acestuia”, a spus el pentru Reuters, într-un interviu.

Riadul își cântărește opțiunile pe fondul tensiunilor geopolitice crescânde între SUA, China și Rusia, iar apropierea regatului de Beijing au provocat îngrijorare la Washington.

EXCLUSIV Delhaize a cerut direct Comisiei Europene acordul la preluarea Profi în România, Consiliul Concurenței a intervenit și a cerut să avizeze. Tranzacția va echilibra piața și o va face mai competitivă, benefic pentru clienți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Delhaize a cerut direct Comisiei Europene acordul la preluarea Profi în România, Consiliul Concurenței a intervenit și a cerut să avizeze. Tranzacția va echilibra piața și o va face mai competitivă, benefic pentru clienți

În ciuda legăturilor sale puternice cu SUA, Arabia Saudită și-a urmat din ce în ce mai mult propriul drum, din îngrijorarea că Washingtonul este mai puțin angajat față de securitatea Golfului decât în trecut.

”Deși aderarea oficială la grup este avantajoasă pentru economia Regatului, acesta trebuie să ia în considerare cu atenție implicațiile politice pe care le poate avea asupra relațiilor sale cu alte puteri majore. Regatul își propune să mențină o distanță egală față de toate puterile majore și, în prezent, nu dorește să trimită niciun semnal care ar putea fi interpretat greșit de vreo parte”, a declarat Hesham Alghannam, directorul general al Centrului de Cercetare în Securitate de la Universitatea Naif Arabă pentru Științe de Securitate.

Marți, ministrul Comerțului al Arabiei Saudite a declarat că Arabia Saudită nu s-a alăturat BRIC într-un panel de la Forumul Economic Mondial de la Davos, fără a detalia.

În urma declarației ministrului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că integrarea Arabiei Saudite în blocul BRIC este o activitate foarte importantă care continuă.

Televiziunea de stat saudită a relatat la începutul acestei luni că regatul s-a alăturat blocului, pentru a elimina ulterior informația din conturile sale de socializare.

Un membru al Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC), Emiratele Arabe Unite, a declarat că a acceptat invitația și s-a alăturat blocului, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Decizia sa s-a bazat pe considerente economice și nu politice, a declarat joi ministrul Economiei Abdulla bin Touq al Marri.

”Nu trăim într-un război rece... aderarea la BRIC nu este dintr-o poziție politică, ci dintr-o poziție economică. Da, polarizarea s-a întâmplat, este fără precedent din anii 1980, dar aderarea BRIC-urilor este mai mult o agendă sud-sud... Emiratele Arabe Unite vor implica întotdeauna Occidentul”, a spus Marri într-o sesiune la Davos.

viewscnt
Afla mai multe despre
arabia saudită
brics