ANALIZA Asirom a explodat pe RCA, dar pierderile mari au afectat puternic rezultatele grupului-mamă din Austria

ANALIZA Asirom a explodat pe RCA, dar pierderile mari au afectat puternic rezultatele grupului-mamă din Austria

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 18 mar 2016

Profitul Vienna Insurance Group, care deține în România Omniasig, Asirom și BCR Viață, a scăzut cu 67% anul trecut. Surse din piață spun că pierderile mari ale Asirom au avut o contribuție negativă importantă la deteriorarea rezultatelor grupului, iar datele ASF și mesajele implicite ale grupului austriac confirmă o astfel de situație.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noua conducere  Asirom, reconfirmată recent pentru o perioadă de doi ani, ar fi decis, anul trecut, să recalculeze rezervele și a constatat că acestea erau mai mici decât o impuneau daunele înregistrate de companie, arată sursele Profit.ro. Readucerea rezervelor de daună la un nivel acoperitor a generat o pierdere semnificativă care, susțin sursele Profit.ro, ar putea depăși 15-20 de milioane de euro. 

Rezervele de daună ale unei societăți de asigurare sunt un indicator din perspectiva siguranței clientului. Sunt sume păstrate de asigurător în contul daunelor constatate, sume ce garantează plata despăgubirilor chiar și în cazul în care asigurătorul întâmpină probleme financiare.

Mesajele transmise de VIG tind să confirme informațiile Profit.ro. În primul rând, Vienna Insurance Group a arătat că scăderea profitului a fost  generată de evoluțiile din Polonia și România. În România, atât Omniasig cât și BCR Asigurări de Viață au avut profit, ceea ce, în contextul mesajelor VIG, înseamnă că Asirom a înregistat pierderi cumulate mai mari decât profitul celorlalte două firme.

După estimările Profit.ro, câștigul cumulat al Omniasig și BCR Viață se ridică la cel puțin 8-10 milioane de euro. 

În al doilea rând, într-un comunicat care precede anunțarea rezultatelor financiare, VIG face o singură referire la România și arată, într-o formă implicită, specifică mesajelor corporatiste, că a fost nevoie de o reevaluare a rezervelor de daună. “În România, conducerea a făcut o estimare mai precaută a evoluției daunelor, în pofida îmbunătățirii contextului pieței”, arată Vienna Insurance Group.

Aproximativ 500.000 de români aveau peste 10.000 de lei în contul de pensie privată la finele anului trecut CITEȘTE ȘI Aproximativ 500.000 de români aveau peste 10.000 de lei în contul de pensie privată la finele anului trecut

Apetit pentru risc

Primele brute subscrise de Asirom pe categoria asigurărilor generale au crescut de la 477 de milioane de lei, în 2014, la aproape  640 de milioane de lei în 2015, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară. Avansul de 25%, unul dintre cele mai mari din întreaga piață, a fost realizat mai ales în a a doua jumătate a anului trecut, după ce la conducerea firmei a venit Juraj Lelkes, un slovac recunoscut pentru performanțele sale în vânzarea de asigurări auto, mai ales RCA.

Firma pe care a condus-o în  Slovacia, deținută tot de VIG, este lider  detașat pe segmentul auto și a înregistrat creșteri spectaculoase ale vânzărilor în perioada Lelkes.

ASF nu prezintă detalii privind subscrierile firmelor pe fiecare clasă de asigurări în parte, însă precizează că, în 2015, cele mai importante  prezențe pe zona RCA au fost Carpatica, Euroins și Asirom. Societatea din portofoliul VIG revine în top 3 după mai mult de 5 ani în care a abordat o strategie extrem de prudentă în privința asigurării obligatorii auto.

Un alt indiciu privind creșterea substanțială a vânzărilor de RCA vine din situația despăgubirilor plătite în 2015 de Asirom în baza acestor polițe. Peste 200 de milioane de lei dintr-un total de 320 de milioane de lei sunt daune achitate pe RCA, ceea ce înseamnă o pondere de 62%, adică de aproape două ori peste media pieței (33%).

Cele mai rentabile și cele mai păguboase polițe de asigurare din România CITEȘTE ȘI Cele mai rentabile și cele mai păguboase polițe de asigurare din România

De altfel, faptul că Asirom încearcă să recâștige cotă de piață în vânzările de asigurări obligatorii auto este vizibil și din prețurile practicate. Așa cum a mai arătat Profit.ro, societatea oferă cele mai mici prețuri pe segmentele de persoane fizice cu cea mai mare daunalitate. Este vorba despre tineri și despre șoferii care conduc mașini cu capacitate cilindrică mare.

De asemenea, Asirom are cea mai bună cotație și în ceea ce privește regiunile cu frecvență ridicată a daunei, cum ar fi Constanța, Galați sau Iași. Asirom a avut o creștere importantă și pe zona camioanelor și autocarelor, acolo unde, arată brokerii consultați de Profit.ro, au luat locul Astra Asigurări prin practicarea unor prețuri sub media pieței.

GTC a plătit 18,1 mil. euro pentru a fi unic proprietar al complexului de birouri City Gate din Piața Presei CITEȘTE ȘI GTC a plătit 18,1 mil. euro pentru a fi unic proprietar al complexului de birouri City Gate din Piața Presei

Asigurările pentru transportatori profesioniști pot aduce venituri importante, însă potențialul de daună este imens. Asirom, de exemplu, a avut o astfel de situație recent, când o cisternă a provocat un accident cu zeci de răniți și cinci morți. Acest dosar, după cum a arătat Profit.ro, ar putea costa societatea până la 5 milioane de euro.

VIG este cel mai important acționar pe piața asigurărilor din România și o prezență semnificativă în Austria și fostele țări comuniste din Europa. Compania a obținut anul trecut un profit net de 172 de milioane de euro, cu 67% mai mic decât în 2014 și cu mult sub estimările analiștilor, care se așteptau la un câștig de 299 de milioane de euro.

Asirom a devenit, în 2015, al cincilea asigurător din România, cu prime de 638 de milioane de lei pe asigurări generale. Omniasig, cealaltă societate de asigurări generale deținută de VIG, a trecut pe prima poziție în clasament, cu prime brute de 977 de milioane de lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
omnaisig
asirom
lelkes
pierderi asirom
rezerve asirom
vig
rca
pret rca
rca ieftin