ASF: City Insurance are nevoie de o infuzie de capital de cel puțin 180 milioane de lei pentru a respecta Solvency II, plus recuperarea creanțelor de la afiliați

ASF: City Insurance are nevoie de o infuzie de capital de cel puțin 180 milioane de lei pentru a respecta Solvency II, plus recuperarea creanțelor de la afiliați
scris 11 dec 2016

City Insurance, al patrulea asigurător RCA anul trecut, nu a respectat planul de redresare aprobat de Autoritatea de Supraveghere  Financiară (ASF) în luna iulie, pe baza propunerilor înaintate de societate, iar măsurile efectuate până la 30 septembrie nu au condus la îmbunătățirea situației financiare a asigurătorului, a transmis instituția la solicitarea Profit.ro.

“Raportul de audit (întocmit de Deloitte Romania – n.r.) constată un necesar minim de capitalizare sub regimul de solvabilitate II de 180 milioane de lei, concomitent cu recuperarea creanțelor de la personele fizice și juridice afiliate”, se mai arată în răspunsul ASF.

Instituția a anunțat, pe 18 aprilie, deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la City Insurance, informație pe care Profit.ro a publicat-o în exclusivitate în 14 aprilie.

De asemenea, activitatea de subscriere a companiei a fost limitată la 75% din veniturile aferente anului trecut, cu excepția asigurărilor de garanții, unde subscrierea de noi contracte de asigurare a fost interzisă.

La începutul lunii octombrie, ASF a transmis Profit.ro că planul de redresare al City Insurance conține mai multe măsuri, nu numai majorarea de capital.

“Raportul de audit este cel mai important document din planul de măsuri, care nu este gata decât spre sfârșitul lunii octombrie și care atrage decalarea tuturor celorlalte termene. ASF va face o evaluare a  realizării planului de redresare numai pe baza raportului de audit și a raportului societății cu privire la realizarea măsurilor asumate, pe care nu le are încă”, se mai spunea în răspunsul instituției din 4 octombrie.

Câteva zile mai târziu, într-un interviu acordat Profit.ro, președintele ASF, Milu Negrițoiu, a afirmat că raportările City Insurance cu privire la punerea în practică a măsurilor din planul redresare financiară sunt “subțiri” și arată o lipsă de seriozitate din partea acționarilor asigurătorului.

“City Insurance nu a făcut mare lucru. Raportarea pe luna august este foarte subțire. Mi-e teamă că nu iau prea în serios planul de redresare, este o părere personală. Nu avem semnale suficiente sau serioase că la City Insurance s-ar fi făcut lucrurile. Disputele noastre cu acționarii companiei sunt pe cifre și ele trebuie confirmate de raportul de audit, pe care Deloitte îl va finaliza până la data de 14 octombrie”, a afirmat Negrițoiu.

CITEȘTE ȘI Ieșirea unor asigurători RCA de pe piață a sporit afacerile Allianz-Țiriac la peste 900 milioane de lei la 9 luni

Decizia ASF de deschidere a procedurii de redresare financiară la City Insurance a avut la bază concluziile unei analize diagnostic de supraveghere și a unui raport de control inopinat care au scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului asigurătorului.

Printre cele mai importante probleme identificate în situația City Insurance au fost gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43%, și coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respecta prevederile normelor în vigoare, de minimum 1.

În a doua parte a lunii iulie, ASF a anunțat că City Insurance trebuie să își majoreze capitalul social cu 30 milioane de euro (circa 135 milioane de lei – n.r.) până la 30 septembrie, printr-un împrumut subordonat al acționarilor, măsura fiind inclusă în planul de redresare financiară aprobat de Consiliul instituției.

“Termenul pentru realizarea infuziei de capital era 30 septembrie, dar în decizia pe care le-am transmis-o le-am mai dat un răgaz de 30 de zile până la raportare”, a spus șeful ASF în cadrul interviului acordat Profit.ro.

CITEȘTE ȘI UPDATE Mitroi, ASF: Sperăm să scăpăm de plafonarea tarifelor RCA până pe 19 mai

Negrițoiu a spus că, în esență, ASF a intervenit și a făcut niște reclasificări, pe care acționarii City Insurance nu și le însușesc.

“Reclasificările trebuiau confirmate de Deloitte, prin raportul de audit. Acționarii companiei speră ca auditorul să identifice o nevoie mai redusă de capital, dar acesta poate găsi o nevoie mai mare de capital. Noi am identificat banii care nu se mai găsesc în companie, nu banii pe care trebuie să-i aducă. Chestia asta trebuie reconfirmată de auditor. Dacă mă uit la lucrurile care se întâmplă în fiecare zi la City Insurance, pare că nu au luat în serios planul de redresare, dar poate se remobilizează”, a afirmat în octombrie șeful instituției.

Pe lângă infuzia de capital, planul de redresare al City Insurance include și recuperarea împrumuturilor acordate de asigurător unor societăți afiliate (City Invest), partenerilor (Unity Broker) sau altor terți, în valoare de 39 milioane de euro, precum și sindicalizarea tratatelor de reasigurare de tip cotă-parte pentru asigurarea RCA.

De asemenea, ASF a solicitat restructurarea completă a programului de încheiere a unui nou tratat cu reasigurători supravegheați în sistem echivalent Solvency II.

În urma acțiunilor de control, ASF a constat întârzieri importante la plata despăgubirilor aferente daunelor Carte Verde, fiind înregistrate la Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) cereri de chemare în garanție, cu consecințe negative asupra întregii piețe de asigurări RCA din România.

De asemenea, City Insurance are o datorie semnificativă aferentă cedării în reasigurare a riscurilor incluse în clasa 10 - RCA, reprezentând aproximativ 85% din totalul datoriilor față de reasigurători.

CITEȘTE ȘI PSD îl cheamă la raport pe Mișu Negrițoiu: prețul maxim pentru RCA aruncă povara pe cetățeni. Tariful controlat ar putea muri prematur

Totodată, asigurătorul are o expunere ridicată la risc, reprezentând totalul sumelor asigurate pentru polițele în vigoare, raportat la valoarea activului net înregistrată de societate la aceeași dată, pentru asigurările de garanții (clasa 15), încheiate pe teritoriul României și în Europa.

"Managementul City Insurance prezintă convingerea că în anul 2015 a urmărit și realizat obiectivele trasate de către acționari, a oferit produse și servicii de calitate tuturor partenerilor și toate activitățile desfășurate au fost în concordanță cu responsabilitățile față de acționari, salariați și opinia publică", este însă indicat în raportul anual al asigurătorului.

City Insurance, deținut indirect de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, a catalogat decizia ASF din aprilie ca fiind "esențial nelegală și profund netemeinică" și parte dintr-un context mai larg al preocupării autorității de reglementare de a diminua până la desființare activitatea asigurătorilor cu capital românesc, în favoarea explicită a celor cu capital strain.

"Decizia ASF prin care s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiară a City Insurance este esențial nelegală și profund netemeinică. Fără a intra într-o analiză de fond, vă informăm că toate considerentele acestei decizii nu dovedesc existența niciunei împrejurări din cele expres și limitativ prevăzute de lege care să permită luarea unei asemenea măsuri", se arăta într-un comunicat al asigurătorului remis Profit.ro pe 22 aprilie.

Asigurătorul a anunțat că va contesta în instanță decizia ASF, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel București. La începutul lunii noiembrie, instanța a respins cererea, dar asigurătorul are posibilitatea să înainteze recurs, demers care nu s-a materializat până la data publicării acestei știri.

Anul trecut a fost al doilea cu pierdere pentru City Insurance, care a atins 5,07 milioane de lei, de la un minus de 13,2 milioane de lei în 2014.

CITEȘTE ȘI Marian Sârbu, unul dintre consilierii lui Negrițoiu, a achitat ASF peste 56.000 de lei pentru prejudicii aduse fostei autorități de pensii private

"Conform situațiilor financiare (…), societatea înregistrează la data de 31.12.2015 o pierdere de 5.074.508 lei, care urmează să fie acoperită din profitul anilor următori, conform Adunării Generale a Acționarilor. Facem precizarea că pierderea înregistrată se datorează în cea mai mare parte subscrierii într-o pondere mare a polițelor RCA, cumulat cu un cost ridicat al reasigurării pentru acest tip de asigurări", este explicat în raportul anual al asigurătorului.

Cu subscrieri din RCA de 323,57 milioane de lei, în creștere cu 12,9% față de 2014, City Insurance a fost al patrulea asigurător pe acest segment de piață, după Euroins, Carpatica și Asirom VIG.

Datele companiei arată că ponderea RCA în total subscrieri a coborât de la 79,3% în 2014 la 61,9% în 2015.

Înființat în 1998, asigurătorul este deținut de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%.

Acțioanarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu. El este directorul general al asigurătorului și președintele Consiliului de administrație.

Potrivit datelor ASF, City Insurance are o expunere ridicată și în afara României, unde primele subscrise au atins 78,56 milioane de lei, de la 33,98 milioane de lei în 2014.

Un absolvent și-a dat în judecată universitatea, invocând eșecul profesional CITEȘTE ȘI Un absolvent și-a dat în judecată universitatea, invocând eșecul profesional

Grecia a adus companiei subscrieri de 72,7 milioane de lei, iar Italia – 5,8 milioane de lei, de la 18,5 milioane de lei în 2014, potrivit raportului anual al companiei.

"Având în vedere că socitatea nu are dreptul să subscrie riscuri noi în liberă prestare de servicii pe teritoriul Italiei, ponderea polițelor de asigurare emise în liberă prestare de servicii în Italia, în total polițe emise la nivelul societîții a fost de 1,12%. în anul 2015, Societatea a subscris și polițe în liberă prestare de servicii în Grecia, ponderea acestora în total prime de asigurare subscrise fiind de 13,91%", se mai spune în document.

În pofida procedurii de redresare financiară, asigurătorul și-a propus subscrieri în creștere cu 15-20% față de 2015 și intrarea în primii 5 jucători de profil, prin "extinderea implicării în sfera socială" și diversificarea portofoliul de asigurări, este indicat în raportul companiei pe anul trecut.

"În anul 2015, societatea a continuat diversificarea portofoliului de asigurări și a adaptat produsele la cerințele și nevoile clienților actuali și potențiali. Societatea își propune nu numai să evolueze, ci și să imprime un caracter de constantă evoluției sale. Astfel, direcțiile principale de dezvoltare pentru 2016 se mențin și constau în creșterea cifrei de afaceri cu 15-20%, accederea în top 5 asigurători pe piața din România, extinderea implicării în sfera socială și diversificarea portofoliul de asigurări, prin subscrierea de tipuri noi de polițe de asigurare", se arată în raportul anual al companiei.

În luna martie a acestui an, acționarii City Insurance au decis majorarea capitalului social cu 15 milioane de lei, la 108,2 milioane de lei, prin aport în numerar, pentru a readuce coeficientul de lichiditate la nivelul minim impus de legislație, respectiv 1.

Operațiunea va fi însoțită de emiterea unui număr de 15 milioane de acțiuni, care puteau fi subscrise de acționari până la 31 iulie.

City Insurance este sponsor (partener principal) al echipei de forbal Steaua, conform datelor disponibile pe pagina web a asigurătorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
city insurance
deloitte
capitalizare
solvency
creante
redresare