Asigurătorul francez AXA, care și-a vândut afacerea din România, preia rivalul XL, pentru 15,3 miliarde dolari. Tranzacția va propulsa compania în vârful pieței globale a asigurătorilor de proprietăți

Asigurătorul francez AXA, care și-a vândut afacerea din România, preia rivalul XL, pentru 15,3 miliarde dolari. Tranzacția va propulsa compania în vârful pieței globale a asigurătorilor de proprietăți
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 5 mar 2018

Asigurătorul francez AXA, care și-a vândut afacerea din România către austriecii de la VIG, a ajuns la un acord pentru preluarea rivalului XL Group, în schimbul sumei de 15,3 miliarde de dolari (12,4 miliarde euro). Tranzacția va propulsa AXA pe primul loc pe piața globală a asigurătorilor de proprietăți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

AXA, a doua mare companie de asigurări din Europa, a oferit 57,60 de dolari în numerar pentru fiecare acțiune XL, cu 33% peste prețul de închidere de vineri.

Acțiunile AXA s-au depreciat luni cu peste 9% pe bursa de la Paris în urma anunțului, în condițiile în care mai mulți analiști și investitori consideră că prețul plătit pentru XL este prea mare.

Omniasig vrea să corecteze comportamentul șoferilor cu istoric negativ prin dispozitive telematics CITEȘTE ȘI Omniasig vrea să corecteze comportamentul șoferilor cu istoric negativ prin dispozitive telematics

“În opinia noastră, achiziția XL se înscrie în strategia AXA privind creșterea pe segmentul asigurărilor comerciale. Cu toate acestea, prețul achiziției pare foarte ridicat, chiar și după efectele sinergiilor, iar rata datoriilor AXA este din nou destul de mare”, potrivit casei germane de brokeraj Bankhaus Lampe, citată de Reuters.

AXA va finanța tranzacția atât din fonduri proprii (circa 3,5 miliarde euro), cât și din listarea diviziei din SUA (6 miliarde euro), programată în următoarele luni, și din împrumuturi bancare (3 miliarde euro).

După finalizarea tranzacției, în a doua jumătate a anului, operațiunile combinate ale XL, AXA Corporate Solution (divizia de proprietăți și daune comerciale a AXA, condusă de românca Doina Palici-Chehab) și AXA Art vor fi integrate într-o singură companie, sub șefia lui Greg Hendrick, actualul președinte și director general al XL Group.

“Hendrick va lucra îndeaproape cu Doina Palici-Chehab, președintele executiv al AXA Corporate Solutions și cu Rob Brown, directorul general al AXA Corporate Solutions, în vederea stabilirii unei organizații integrate și a unei echipe de conducere pentru noua companie”, arată AXA.

Pe lângă rolul de președinte executiv al AXA Corporate Solutions, Doina Palici-Chehab (60 ani) deține și funcția de director executiv interimar pentru AXA Asia, poziție în care a fost promovat vara trecută.

Grupul francez AXA, lider pe piața globală a asigurărilor de viață, are 165.000 de angajați în 64 de țări. În 2016, AXA a obținut venituri de aproximativ 100,2 miliarde de euro, de 10 ori peste veniturile raportate de XL Group în același interval.

Francezii au intrat pe piața românească în 2010 prin preluarea Omniasig Asigurări de Viață de la grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG). În 2016, AXA a anunțat că renunță la operațiunile din România, care au ajuns din nou în portofoliul VIG.

Subsidiara AXA din România a fost absorbită de BCR Asigurări de Viață Vienna Insurance spre finele anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
axa
xl group
preluare
achizitie
doina palici-chehab