AVAC: Noua lege RCA oferă posibilitatea persoanelor prejudiciate să aleagă modul în care sunt despăgubite

AVAC: Noua lege RCA oferă posibilitatea persoanelor prejudiciate să aleagă modul în care sunt despăgubite
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2017

Noua lege care reglementează piața asigurărilor auto obligatorii RCA prevede un mecanism corect de despăgubire a victimelor accidentelor de circulație, prejudiciile suferite fiind stabilite fie de judecător, fie pe cale amiabilă, a anunțat vineri Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deputații au adoptat marți, cu 226 voturi „pentru”, 25 de voturi „împotrivă” și 4 abțineri, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

AVAC a subliniat că au existat dezbateri aprinse în comisiile de specialitate, legate de modalitatea de stabilire a despăgubirilor, însă consideră că parlamentarii au înțeles complexitatea acestui mecanism și astfel, actualul articol ce reglementează stabilirea despăgubirilor are o formă ce poate fi pusă în practică.

”Persoanele prejudiciate care au suferit vătămări corporale pot alege varianta amiabilă de stabilire a despăgubirii care, așa cum este prevăzută în lege, garantează un nivel minim al indemnizației, urmând ca, prin particularizare cu ajutorul unor documente de specialitate (medicale și/sau psihologice) să se poată ajusta despăgubirea pentru fiecare caz în parte”, se arată în comunicat.

Metrorex închide 11 stații și anunță calendarul în care călătorii afectați trebuie să caute alte variante de transport CITEȘTE ȘI Metrorex închide 11 stații și anunță calendarul în care călătorii afectați trebuie să caute alte variante de transport

Referitor la procedura judecătorească, singurul în măsură să analizeze și să decidă este magistratul judecător, care are la îndemână probe cu caracter medical, medico-legal, psihologic și statistic, potrivit asociației. AVAC subliniază că stabilirea prejudiciului trebuie să aibă la bază principiului proporționalității între suma acordată și intensitatea și durata vătămărilor.

”Trebuie înțeles că, la baza despăgubirii, se află instituția răspunderii civile delictuale ce implică repararea integrală a prejudiciului. Suma acordată drept despăgubire trebuie să fie echitabilă, rezonabilă și desigur să nu reprezinte o îmbogățire fără justă cauză”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
avac
rca