Piața asigurărilor din România este una matură, iar acest stadiu permite autoreglarea atunci când apar dificultăți, cum ar fi creșterea tarifelor RCA în urma a două falimente mari, spune directorul general al Allianz-Țiriac Asigurări, Virgil Șoncutean, care a adăugat însă că deciziile statului, cum a fost plafonarea tarifelor RCA și menținerea acesteia pe o perioadă mai îndelungată, "sădește semințele pentru viitoare falimente".
Termenul până la care tarifele RCA vor fi plafonate a fost extins recent până la 31 decembrie. Tarifele fuseseră plafonate anterior până la 30 septembrie.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
"O piață matură are puterea de a se autoregla. Intervențiile autorităților, conform manualului, nu sunt bune pentru piață, pentru concurență. Noi înțelegem că a fost nevoie de liniște într-un an electoral. Decizia plafonării tarifelor RCA a prins unii jucători într-o situație mai bună, pe alții nu. Allianz-Țiriac a fost prinsă într-o situație bună. Problema este cum vom reacționa jucătorii prinși într-o situație mai puțin bună după ce plafonarea va fi eliminată. Intervenția statului prin introducerea plafonării tarifelor RCA și menținerea acestei decizii sădește semințele unor viitoare falimente. Acționarii firmelor respective ar putea să aibă rețineri în a mai aduce noi infuzii de capital în cazul asigurătorilor cu rate reduse de profitabilitate", a afirmat Șoncutean.
El a adăugat că deciziile intervenționiste ale statului în piața asigurărilor au impact asupra nivelului primelor de asigurare.
"Operând într-o piață cu decizii intervenționiste ajungi în situația să te îmbraci mai gros. Noi, Allianz-Țiriac Asigurări, suntem îmbrăcați gros, iar asta înseamna prime de asigurare mai ridicate", a mai spus reprezentantul companiei.
CITEȘTE ȘI TAROM declanșează restructurarea - vinde 4 aeronave Airbus și desființează agenții de bilete din 12 orașeÎntrebat despre viitorul sectorului asigurărilor în perspectiva unui declin al creșterii economice a României, Șoncutean a spus că piața de profil nu poate fi deconectată de economia reală.
"Deciziile din economia reală se văd cu o întârziere de 6-9 luni în sectorul asigurărilor. Dacă creșterea economică a României va avea de suferit, industria asigurărilor se va resimți. Nici noi, Allianz-Țiriac Asigurări, nu vom fi imuni dacă economia României va intra în recesiune", a explicat șeful asigurătorului.
Allianz-Țiriac deține de mulți ani prima poziție în topul profitabilității la nivelul industriei de profil.
"Sectorul motor - RCA și CASCO - rămâne cel mai mare contributor la profitul companiei, dar acest sector are cea mai redusă rată de profitabilitate la nivelul întregului portofoliu. Spre exemplu, RCA are o marjă de profitabilitate de 5%, dar ponderea acestui segment în totalul profitului companiei este mai mare comparativ cu alte segmente de asigurări cu marje de profitabilitate mai ridicate. Asigurările de locuințe au o marjă de profitabiltate de 10%, fiind influențată de faptul că avem costuri de reasigurare mai ridicate pentru că Romania se află într-o zonă a Europei foarte expusă din punct de vedere seismic", a mai spus Șoncutean.
Allianz-Țiriac este parte a grupului german Allianz, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare și asigurări și cel mai valoros brand de asigurări din lume, potrivit celei mai recente evaluări Interbrand. În România, compania se bucură de stabilitate financiară și de încrederea clienților de 30 de ani.