Despăgubirile achitate anul trecut de Carpatica Asig au crescut cu peste 9%, la 381 mil. lei

Despăgubirile achitate anul trecut de Carpatica Asig au crescut cu peste 9%, la 381 mil. lei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 28 ian 2016

Carpatica Asig Sibiu, asigurător aflat în procedură de rezoluție, a plătit anul trecut clienților și terților despăgubiri de aproximativ 381 milioane de lei, cu peste 9% mai mult față de 2014, potrivit datelor companiei furnizate la solicitarea Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Estimările noastre arată că anul trecut am plătit despăgubiri totale în sumă de aproximativ 381 milioane de lei, depășind cu peste 9% volumul înregistrat în 2014. În ultimele trei luni din 2015, media lunară a despăgubirilor plătite de companie a depășit 35 milioane de lei”, a declarat directorul general al companiei, Liviu Stoicescu.

El a adăugat că prioritatea managementului Carpatica Asig în 2015 a fost eficientizarea activității de management al daunelor și îmbunătățirea procesului și procedurilor necesare pentru plata despăgubirilor.

“Am reușit, astfel, ca într-o perioadă foarte scurtă de timp să recuperam decalajele, iar astăzi toate despăgubirile pe care le achitam sunt aferente dosarelor curente, fără a mai avea întârzieri”, a spus Stoicescu.

Începând din septembrie 2015, când actuala echipa de management a preluat conducerea, compania a pus în aplicare o nouă strategie, ale cărei acțiuni au vizat, în principal, regândirea activității de subscriere a riscurilor, creșterea lichidității, rezolvarea cu prioritate a daunelor restante și îmbunătațirea activității de management al daunelor, precum și înființarea unui call center pentru a facilita accesul asiguraților și păgubiților la informațiile de care au nevoie, revizuirea produselor existente și introducerea altora noi.

Potrivit datelor companiei, pentru clienții RCA s-au achitat despăgubiri de peste 342 milioane de lei, în creștere cu 8,6% față de 2014.

Plățile aferente daunelor CASCO au depășit 30 milioane de lei și au înregistrat un avans de 20,7% față de 2014.

Despăgubirile plătite în baza polițelor facultative pentru locuințe au însumat 6,2 milioane de lei, nivel similar cu cel înregistrat in 2014.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, luni, aplicarea măsurilor de rezoluție la Carpatica Asig, societate aflată în redresare financiară din aprilie 2014 și controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, pentru a evita intrarea într-o stare de dificultate majoră a asigurătorului.

De asemenea, ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care va avea ca atribuții principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societății la data de 31.12.2015, întocmirea situațiilor financiare anuale și auditarea acestora, precum și supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

Procedura de rezoluție, definită printr-o lege intrată în vigoare la finalul anului trecut, presupune transferul activității unui asigurător cu probleme de la acționarii săi către un administrator numit de ASF.

Într-un interval de cel mult 6 luni, autoritatea va întocmi un plan de rezoluție și se va asigura că un evaluator independent va efectua o evaluare "corectă, prudentă și realistă" a activelor, datoriilor și capitalurilor proprii ale asigurătorului, ca etape premergătoare aplicării măsurilor de rezoluție.

EXCLUSIV Carpatica Asig: Din 11 ianuarie începe ultima fază a tranzacției cu un investitor strategic. ASF: Nu există nicio solicitare de aprobare a unei achiziții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Carpatica Asig: Din 11 ianuarie începe ultima fază a tranzacției cu un investitor strategic. ASF: Nu există nicio solicitare de aprobare a unei achiziții

“Compania își continuă activitatea în mod normal – subscrie riscuri, plătește despăgubiri, își diversifică portofoliul de produse și și-a intensificat eforturile pentru a se conforma noilor cerințe privind solvabilitatea. Vreau să asigur clienții, furnizorii, partenerii și angajații companiei că vom continua să ne respectăm promisiunile pe care ni le-am asumat”, spune Stoicescu.

Întrebat despre negocierile cu investitorul interesat de preluarea companiei, șeful Carpatica Asig a afirmat că procedura de due-dilligence se află în plină desfășurare și că investitorul încă evaluează compania.

“Procedura de due-dilligence se află în plină desfășurare, ceea ce înseamnă că investitorul încă evaluează compania, acesta fiind un proces laborios și de durată”, a spus Stoicescu.

Începând cu 15 decembrie, data limită până la care Carpatica Asig ar fi trebuit să găsească un investitor strategic, s-a derulat un război al declarațiilor între Mișu Negrițoiu, președintele ASF și reprezentanții Carpatica Asig.

Acționarul majoritar al Carpatica Asig, Ilie Carabulea, a transmis că se află în negocieri avansate cu mai mulți investitori, deși a depășit termenul impus de ASF, așa cum a arătat Profit.ro.

La scurt timp, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat, pentru Profit.ro, că, cel mai probabil, Carpatica va merge către procedura de rezoluției, întrucât nu a respectat termenele impuse de ASF și nici nu a venit cu un investitor care să aibă intenții serioase și puterea financiară de a capitaliza asigurătorul.

Carpatica Asig a răspuns arătând că respectivul investitor, cu care ar fi încheiat și un acord de exclusivitate la preluare, este un asigurător european.

Mai mult, Carpatica Asig a avansat și o dată de la care ar fi început procesul de due dilligence. Răspunsul ASF nu a fost, nici de această dată, unul pozitiv, după cum a arătat Profit.ro.

Carpatica Asigurări ocupă locul 8 după primele subscrise la 9 luni din 2015, cu vânzări de aproape 394 de milioane de lei. Peste 90% din primele subscrise de Carpatica vin din polițele RCA, compania fiind al doilea mare jucător în domeniu.

Compania se află în redresare financiară din aprilie 2014.

Din septembrie 2015, conducerea executivă este asigurată de Liviu Stoicescu, fondatorul Biroului Carte Verde.

Președinte al Consiliului de administrație este Angela Toncescu, fosta șefă a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib.

Acțiunile asigurătorului sunt deținute de Atlassib Sibiu - 92,42%, Transcar Sibiu - 6,97%, Corneliu Tănase - 0,08% și Aurel Albu - 0,53%, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Compania are la nivel național peste 60 de sucursale și colaborează cu peste peste 5.000 de intermediari din domeniul asigurărilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
carpatica asig
despagubiri
rca
casco