Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 143,3 miliarde lei, la finalul lunii iunie 2024, în creștere cu 30,2% față de nivelul înregistrat la aceeași dată din 2023, potrivit statisticii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
"Investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 94,2% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor românești sunt reprezentate de titluri de stat sau acțiuni listate la BVB.", se menționează în raport, scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, contribuțiile încasate în luna iunie 2024 au fost în valoare de 1,57 miliarde lei, în timp ce contribuția medie a fost 383 lei.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
La finalul lunii iunie, titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 92,185 miliarde de lei, respectiv 64,3%. Pe locul doi se aflau acțiunile, cu 36,266 miliarde de lei (25,3%), iar pe poziția a treia obligațiunile corporative, cu 6,144 miliarde de lei (4,3% din total active).
Conform ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.217.750 de participanți în iunie 2024.
În cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital.