Trei asigurători de viață din România participă la un test de stres al autorității europene de supraveghere

Trei asigurători de viață din România participă la un test de stres al autorității europene de supraveghere
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 25 mai 2016

NN Asigurări de Viață, Grawe România și Asirom VIG vor participa la un test de stres inițiat de Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), adresat societăților de asigurări de viață din Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Acest exercițiu are scopul de a evalua vulnerabilitățile asigurătorilor și gradul de rezistență la evoluții adverse ale pieței, pe baza unui cadru analitic comun. Mai mult, testul va examina o eventuală creștere a riscului sistemic în situații de stres”, se arată într-un comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) remis Profit.ro.

Prin cele trei companii, a căror participare a fost aprobată de Consiliul ASF, este asigurată o prezență de peste 57% din piața de asigurări de viață, în funcție de valoarea rezervelor tehnice, conform cerințelor EIOPA, înregistrată la data de 31.12.2015.

Testul de stres va avea o componentă de bază de tip „bottom up” în care companiile vor calcula și vor raporta impactul pentru doar două scenarii considerate relevante.

Primul scenariu urmărește menținere pe termen lung a nivelului prezent redus al ratelor de dobândă (low for long scenario) care pune presiune pe profitabilitatea și pe solvabilitatea societăților de asigurări de viață, mai ales din perspectiva produselor cu randament garantat deținute în portofoliu;

Al doilea scenario, de tip “double hit” presupune menținerea simultană a curbei swap la un nivel redus combinată cu creșterea randamentelor titlurilor de stat, ca urmare a unui șoc.

ASF: Comisia pentru clienții nemulțumiți începe să funcționeze peste două luni CITEȘTE ȘI ASF: Comisia pentru clienții nemulțumiți începe să funcționeze peste două luni

O astfel de evoluție, deși posibilă are o probabilitate redusă. În cazul în care totuși s-ar materializa ar exercita o dublă presiune asupra societăților de asigurare de viață pentru că ar conduce la menținerea la nivel ridicat a obligațiilor din asigurare și totodată ar duce la scăderea valorii activelor.

Scenariile, amploarea șocurilor și metodologia de calcul a impactului au fost comunicate de EIOPA, dar responsabilitatea efectuării calculelor și a transmiterii rezultatelor revine societăților participante.

Cea de-a doua componentă a testului de stres este de tip “top-down”, urmând ca toate calculele necesare să fie realizate exclusiv de EIOPA , fără nici un efort suplimentar din partea societăților.

Autoritatea europeană urmează să realizeze toate estimările necesare apelând doar la raportările efectuate în cadrul primei componente de tip “bottom-up”.

Termenul limită pentru transmiterea rezultatelor către autoritățile naționale este 15 iulie, urmând ca rezultatele la nivel european să fie publicate la finele acestui an, la nivel agregat și/sau anonimizat.

EIOPA va publica săptămânal un set de întrebări și răspunsuri (Q&A) în sprijinul companiilor participante.

NN Asigurări de Viață este parte a grupului olandez NN și este liderul pieței locale de profil după nivelul primelor subscrise în 2015.

Asirom este deținută de grupul austriac Vienna Insurance Group și a ocupat locul 4 în ierarhia companiilor care practică asigurări de viață.

Grawe Romania este subsidiara grupului austriac Grawe și este un asigurător de talie redusă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
eiopa
test
stres
nn
grawe
asirom
asf