ASSAI: Asigurătorii întârzie peste termenul legal 70% din plățile în baza polițelor RCA, 85% din plăți sunt parțiale

ASSAI: Asigurătorii întârzie peste termenul legal 70% din plățile în baza polițelor RCA, 85% din plăți sunt parțiale
scris 1 sep 2016

Firmele de asigurări depășesc termenul legal în peste 70% dintre plățile de daune realizate în baza polițelor obligatorii de răspundere civilă obligatorie (RCA), iar în 85% din plăți, daunele sunt achitate doar parțial, susține Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), care contestă datele publicate recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), referitor la plățile RCA în ultimele șase luni din 2015.

Potrivit reprezentanții service-urilor auto, situația plpăților daunelor în baza polițelor RCA s-a agravat în acest an, scrie News.ro.

"În anul 2016, situația plăților tuturor dosarelor de daună RCA este una mult mai gravă decât cea prezentată de către ASF pentru anul 2015. Astfel, peste 70% dintre plățile efectuate în baza polițelor RCA sunt realizate în afara termenului legal", se arată în comunicatul asociației.

Reprezentanții service-urilor menționează că, de peste trei ani, peste 85% dintre plățile efectuate de către firmele de asigurări în baza polițelor RCA reprezintă plăți parțiale.

"Asta înseamnă că asigurătorul achită cât consideră și raportează către ASF că plata a fost efectuată. Păgubitul rămâne astfel…păgubit!", arată comunicatul ASSAI.

Potrivit analizei ASF, în perioada iulie - decembrie 2015, City Insurance a înregistrat cea mai mare durată medie de plată a daunelor, cu 50,5 zile, de peste cinci ori mai mult decât durata legală de 10 zile.

EXCLUSIV Lelkes, președintele Asirom: Din 12 septembrie scădem tarifele RCA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lelkes, președintele Asirom: Din 12 septembrie scădem tarifele RCA

În topul întârzierilor urmează Carpatica Asig, în cazul căreia a fost deja declanșată procedura de faliment, cu o durată medie de 24,4 zile, și Asirom, cu 22,6 zile.

Cel mai bine la acest capitol stau Omniasig - companie controlată de Vienna Insurance Group, ca și Asirom -, cu șase zile durata medie de plată, Uniqa Asigurări, cu 6,7 zile, și Allianz-Țiriac, cu 6,9 zile.

În ceea ce privește ponderea dosarelor cu întârzieri, cele mai grave situații au fost înregistrate la City Insurance, unde 80,6% din dosare au avut întârziere la plată în a doua jumătate a anului trecut, Carpatica Asig (80,1%) și Asirom cu 60%, potrivit ASF.

La polul opus, cele mai bune performanțe au fpst înregistrate de Omniasig, cu doar 11,1% dintre dosare cu întârzieri la plată, Uniqa Asigurări (12,7%) și Allianz-Țiriac (17,5%).

Referitor la durata medie de soluționare a dosarelor de daună, care este de maximum trei luni în cazul în care există contestații, singura firmă care a depășit acest termen este City Insurance, cu 98,5 zile.

”Pentru celelalte societăți, durata medie de soluționare se încadrează în termenul legal de trei luni, înregistrând valori cuprinse între 44,97 și 67,60 zile/dosar. ASF a demarat deja un control inopinat la City Insurance cu privire la această situație”, se arată în raportul ASF.

Datele sunt contestate de asicuația service-urilor, mai ales că ASF nu a anunțat sancțiuni la adresa companiilor care înregistrează întârzieri la plata daunelor.

"Să transmiți public un raport privind protecția consumatorului în baza unor date neverificate, perimate, incomplete, neurmate de sancțiuni drastice proporționale cu gravitatea și recurența abuzului, reflectă un cinism fără margini și o totală lipsă de interes a ASF în ceea ce privește protecția consumatorului“, a declarat președintele ASSAI, Cristian Muntean.

Piața RCA este în prezent zguduită de falimente și de alte probleme înregistrate de principalii jucători de pe piață. Companiile Astra și Carpatica Asig au intrat în faliment, iar City Insurance și Euroins se află în diverse proceduri speciale impuse de către ASF.

În urma intrării în procedură de faliment a Carpatica Asig, măsură anunțată recent de către ASF, pe piața RCA rămân doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Țiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama și Uniqa.

viewscnt
Afla mai multe despre
assai
rca
polite rca