Banca Angliei surprinde analiștii și menține neschimbată dobânda cheie, dar anticipează noi măsuri de stimulare luna viitoare

Banca Angliei surprinde analiștii și menține neschimbată dobânda cheie, dar anticipează noi măsuri de stimulare luna viitoare
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 14 iul 2016

Banca Angliei a menținut, joi, rata dobânzii de referință la minimul record de 0,5%, deși analiștii anticipau majorarea acesteia pentru a tempera efectele negative ale deciziei Marii Britanii de a se desprinde de Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Totuși, oficialii instituției anticipează că vor adopta noi măsuri de stimulare în august, după ce vor avea la dispoziție mai multe date legate de starea economiei.

În urma deciziei, lira sterlină avansa cu circa 1,8% în raport cu moneda americană, la 1,3375 dolari, după ce a urcat, pentru scurt timp, până la 1,3473 dolari, echivalentul unui avans zilnic de 2,7%.

“Majoritatea membrilor Consiliului de Politică Monetară se așteaptă ca politica monetară să fie relaxată în august. Dimensiunea și natura precisă a măsurilor de stimulare vor fi stabilite în august, la momentul eleborării previziunilor și raportului de inflație“, se arată în minuta ședinței de politică monetară.

Tot în august, Banca Angliei va publica noile prognoze de creștere economică. Potrivit estimărilor din mai, economia Marii Britanii ar urma să crească cu 2% anul acesta și 2,3% anul viitor. Estimările din mai nu au inclus efectul ieșirii Marii Britanii din UE, astfel încât prognozele de creștere vor fi probabil ajustate în scădere luna viitoare.

Majoritatea analiștilor se așteptau ca Banca Angliei să reducă dobânda de politică monetară pentru prima oară în ultimii șapte ani, la un nou minim de 0,25%, de la nivelul de 0,5%.

Așteptările analiștilor au fost alimentate de declarațiile făcute luna trecută de guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, care s-a arătat îngrijorat de perspectivele economice ale Marii Britanii în urma deciziei de a se desprinde de UE  și a declarat că dobânda cheie ar putea fi redusă în această vară.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca angliei
carney
dobanda
politica monetara
lira
boe
brexit