Banca centrală a Chinei înăsprește controlul asupra achizițiilor mari de dolari

Banca centrală a Chinei înăsprește controlul asupra achizițiilor mari de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 sep 2023

Banca centrală a Chinei își înăsprește controlul asupra achizițiilor mari de dolari de către firmele autohtone, au declarat pentru Reuters trei surse apropiate acestui subiect.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Companiile care vor să cumpere 50 de milioane de dolari sau mai mult vor avea nevoie acum de aprobarea Băncii Populare din China (PBOC), care a convocat o întâlnire cu unele bănci comerciale în weekend pe această temă, au spus sursele pentru Reuters.

Tentaculele banilor saudiți în Occident: De la telecomunicații la mașini electrice, fotbal și jocuri video CITEȘTE ȘI Tentaculele banilor saudiți în Occident: De la telecomunicații la mașini electrice, fotbal și jocuri video

„Procesul de aprobare va fi prelungit”, a adăugat una dintre acestea.

„Recenta depreciere a yuanului a fost într-adevăr prea severă și mulți se așteaptă acum ca yuanul să slăbească dincolo de 7,5 pe dolar”, arată Adevărul.

Banca centrală a avertizat unii creditori cu privire la achizițiile lor uriașe de dolari în numele clienților lor corporativi, potrivit unei alte surse.

Directiva a fost emisă deoarece yuanul chinezesc a scăzut cu aproximativ 6% față de dolarul american până în acest an, diminuându-se la niveluri care au fost văzute ultima dată în timpul crizei financiare globale din 2008.

PBOC nu a comentat imediat planurile de a-și spori controlul asupra achizițiilor în dolari atunci când a fost contactat de Reuters.

VIDEO 2,2 milioane de litri de vin roșu au inundat străduțele unui orășel, după un accident CITEȘTE ȘI VIDEO 2,2 milioane de litri de vin roșu au inundat străduțele unui orășel, după un accident

În ultimele săptămâni, China și-a intensificat eforturile de a încetini ritmul scăderii yuanului prin stabilirea unor măsuri mai puternice decât se aștepta. La începutul acestei luni, a anunțat că va crește oferta de dolari prin scăderea sumei de valută pe care băncile trebuie să o pună deoparte.

Surse au declarat luna trecută pentru Reuters că autoritățile de reglementare valutară din China au cerut unor bănci să reducă sau să amâne achizițiile de dolari americani pentru a încetini deprecierea yuanului.

Între timp, băncile de stat au fost observate vânzând dolari atât pe piețele onshore, cât și offshore și eliminând lichiditatea în yuani pe piața valutară offshore pentru a crește costul scurtării valutei chineze.

Luni, organismul de autoreglementare valutară din China a declarat că va evita cu hotărâre riscurile de depășire a yuanului și s-a angajat să ia măsuri atunci când este necesar pentru a corecta activitățile unilaterale și prociclice, potrivit unui comunicat publicat de PBOC.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a chinei
dolari