Banca Centrală a Rusiei menține dobânda la 16%, presiunile inflaționiste rămân ridicate

Banca Centrală a Rusiei menține dobânda la 16%, presiunile inflaționiste rămân ridicate
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2024

Banca Centrală a Rusiei (RCB) a menținut vineri dobânda de politică monetară la 16%, în linie cu estimările analiștilor, și a avertizat că presiunile inflaționiste rămân ridicate, iar înăsprirea politicii monetare va fi menținută o perioadă îndelungată, pentru a încerca readucerea inflației la ținta RCB de 4%, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Chiar dacă este posibil ca ciclul de înăsprire a politicii monetare să se fi încheiat, Banca Rusiei nu pare capabilă să atenueze costurile de împrumut, în contextul cererii interne ridicate de consum și al impactului produs de deficitul de forță de muncă din țară.

One United Properties vizează obligațiuni de până la 300 milioane euro CITEȘTE ȘI One United Properties vizează obligațiuni de până la 300 milioane euro

"Cererea internă încă depășește capacitățile de a extinde producția de bunuri și servicii. Înăsprirea pieței forței de muncă se accentuează", se arată în comunicatul Băncii Rusiei.

Inflația, principalul motiv de îngrijorare al RCB, s-a situat la 7,4% în 2023, comparativ cu 11,9% în 2022, iar economiștii se așteaptă să rămână anul acesta mult peste ținta de 4%, scrie Agerpres.

Analiștii se așteaptă ca Banca Centrală a Rusiei să înceapă din iunie relaxarea politicii monetare. Următoarea reuniune este programată pe 26 aprilie.

Din iulie și până în decembrie 2023, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 850 de puncte de bază, după ce rubla s-a depreciat peste pragul de 100 de ruble pentru un dolar, iar Kremlinul a cerut înăsprirea politicii monetare.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a rusiei
dobanda