Banca Centrală din China va tempera creșterea creditării în 2021

Banca Centrală din China va tempera creșterea creditării în 2021
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 dec 2020

Banca Centrală a Chinei (PBOC) va reduce anul viitor măsurile de sprijin pentru redresarea celei de-a doua economii mondiale și va tempera creșterea creditării, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Analiștii apreciază că temerile privind încetinirea redresării în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19) și creșterea falimentelor vor preveni probabil o înăsprire a politicii monetare a PBOC în viitorul apropiat, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Viitorul Guvern va aplica impozit zero pe salariul minim din 2022 și doar în agricultură - surse CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Viitorul Guvern va aplica impozit zero pe salariul minim din 2022 și doar în agricultură - surse

În următoarele luni, Banca Centrală a Chinei va menține nemodificate ratele dobânzilor și va acționa în vederea încetinirii semnificative a expansiunii creditării în 2021. "Cu siguranță politica monetară nu va mai fi atât de relaxată. Dar o înăsprire bruscă ar expune problemele economiei, cum ar fi intrarea în incapacitate de plată a celor care nu-și mai pot plăti împrumuturile", susțin sursele.

Acestea adaugă faptul că autoritățile de la Beijing vor reduce probabil măsurile de stimulare fiscală anul viitor și vor scădea nivelul deficitului public în 2021 la aproximativ 3% din PIB, de la o țintă de cel puțin 3,6% din PIB anul acesta.

Continuarea redresării în urma scăderii activității economice din 2020, cauzată de pandemie și de escaladarea tensiunilor comerciale China-SUA, ar acorda autorităților de la Beijing mai mult spațiu de manevră în reducerea datoriei și a riscurilor financiare anul viitor, consideră sursele.

Din februarie, Banca Centrală a Chinei a adoptat mai multe măsuri pentru susținerea economiei, inclusiv prin reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii, pentru a stimula băncile să acorde credite. Dar în ultimele luni PBOC a înăsprit ușor politica monetară, în încercarea de a evita creșterea falimentelor.

Pe ansamblul acestui an, economia chineză ar urma să înregistreze un avans ușor peste 2%, cea mai slabă performanță din 1976, dar ar urma să ajungă la un avans de 8-9% în 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
banca centrala