Banca Națională a Elveției (SNB) a raportat pierderi de 95,2 miliarde franci (100,08 miliarde dolari) în primele șase luni ale acestui an, acestea fiind cele mai mari pierderi semestriale înregistrate de SNB de la înființarea sa în 1907, transmite Reuters.
Precedentul record în materie de pierderi înregistrat de Banca Națională a Elveției data din anul 2015, când SNB a înregistrat pierderi de 50 de miliarde de franci, scrie Agerpres.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Rezultatele înregistrate de Banca Națională a Elveției depind de fluctuațiile în valoarea rezervelor sale valutare, care se ridică la sute de miliarde de franci. Rezervele SNB includ acțiuni și obligațiuni din străinătate. Banca Națională a Elveției cumpără valută pentru a preveni aprecierea francului, care este la mare căutare în perioade de criză, apreciere care afectează economia elvețiană dependentă de exporturi.
Pierderile istorice înregistrate de SNB în primele șase luni ale acestui an se datorează în special unor pierderi de 62,4 miliarde de franci în trimestrul al doilea, cele mai slabe performanțe trimestriale înregistrate vreodată de Banca Națională a Elveției.
Președintele SNB, Thomas Jordan, a declarat anul trecut că realizarea de profit nu este obiectivul băncii și nu va afecta obiectivul său de menținere a stabilității prețurilor, păstrarea inflației sub 2%. "Mandatul de politică monetară al SNB are întotdeauna prioritate și pot exista perioade în care îndeplinirea mandatului înseamnă că vom fi nevoiți să acceptăm pierderi", le-a spus Thomas Jordan acționarilor băncii în luna aprilie 2021.
Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporații în care majoritatea acțiunilor sunt deținute de Guvernul federal elvețian și cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privați care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.
În 2021, profitul net realizat de Banca Națională a Elveției (SNB) a urcat până la 26,3 miliarde franci, de la 20,8 miliarde franci în 2020.