Banca Națională a Elveției a raportat pierderi record de 23,3 miliarde de franci în 2015

Banca Națională a Elveției a raportat pierderi record de 23,3 miliarde de franci în 2015
scris 4 mar 2016

Banca Națională a Elveției (SNB) a confirmat vineri că a înregistrat anul trecut pierderi de 23,3 miliarde de franci (23,45 miliarde de dolari), în principal din cauza fluctuațiilor valutare, dar cu toate acestea instituția va distribui dividende în valoare de un miliard de franci către autoritățile federale și cantoanele elvețiene, transmite Reuters.

Aprecierea monedei elvețiene a provocat SNB pierderi de 19,9 miliarde de franci în urma scăderii valorii rezervelor sale valutare.

La începutul lui 2015, Banca Națională a Elveției a luat prin surprindere piețele financiare, după ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Imediat după această decizie francul s-a apreciat cu 40%, iar moneda euro a atins un minim record de 0,8500 franci.

La fel ca și majoritatea băncilor centrale, Banca Națională a Elveției are drept sarcină principală asigurarea stabilității prețurilor și nu este obligată să facă profit. Însă legal, SNB are statutul unei corporații în care majoritatea acțiunilor sunt deținute de Guvernul federal elvețian și cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privați care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.

Erste Bank nu își va vinde întregul portofoliu de credite neperformante din Ungaria CITEȘTE ȘI Erste Bank nu își va vinde întregul portofoliu de credite neperformante din Ungaria

În 2014, Banca Națională a Elveției a înregistrat un profit net record de 38,3 miliarde de franci și a distribuit acționarilor săi dividende în valoare de două miliarde de franci. În anul anterior, cantoanele și Guvernul elvețian nu au primit dividende de la BNS, pentru prima dată după 1907, deoarece Banca Națională a înregistrat în 2013 pierderi de 9,1 miliarde de franci. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
banca nationala a elvetiei
franci