Banca Națională a Elveției a redus dobânda cheie cu 25 de puncte de bază, acționând cu câteva luni înainte ca alte bănci centrale majore la nivel mondial să facă același lucru. Factorii de decizie politică încearcă să prevină aprecierea francului elvețian.
Urmărește-ne și pe Google News
Oficialii de la Zurich au coborât nivelul de referință al dobânzii la 1,5%, prima reducere post-pandemie care vizează una dintre cele mai tranzacționate 10 monede din lume. În timp ce unii investitori mizau pe o astfel de reducere, majoritatea economiștilor au prezis că rata va rămâne neschimbată cel puțin până în iunie.
Evenimente
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fed menține dobândă de referință, dar majorează prognoza de inflație și creștere economică
Francul s-a depreciat după decizie, scăzând cu 1% față de euro, la cel mai slab nivel din iulie 2023. Față de dolar, francul elvețian a scăzut cu 1,2%, ajungând la un nou minim al ultimelor patru luni.
"Relaxarea politicii noastre monetare a fost posibilă pentru că lupta împotriva inflației din ultimii doi ani și jumătate a fost eficientă", a declarat președintele băncii centarle, Thomas Jordan.
Banca a redus prognoza pentru creșterea prețurilor de consum, considerând că nu va depăși 1,5% până în 2026.
Măsura luată de SNB prefigurează o posibilă relaxare în cursul acestui an de către Rezerva Federală și Banca Centrală Europeană, reducând presiunile de apreciere a francului.