Banca Națională a Elveției a redus dobânda cheie, o premieră post-pandemie în rândul marilor bănci centrale

Banca Națională a Elveției a redus dobânda cheie, o premieră post-pandemie în rândul marilor bănci centrale
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 21 mar 2024
Banca Națională a Elveției a redus dobânda cheie cu 25 de puncte de bază, acționând cu câteva luni înainte ca alte bănci centrale majore la nivel mondial să facă același lucru. Factorii de decizie politică încearcă să prevină aprecierea francului elvețian.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Oficialii de la Zurich au coborât nivelul de referință al dobânzii la 1,5%, prima reducere post-pandemie care vizează una dintre cele mai tranzacționate 10 monede din lume. În timp ce unii investitori mizau pe o astfel de reducere, majoritatea economiștilor au prezis că rata va rămâne neschimbată cel puțin până în iunie.
ULTIMA ORĂ Fed menține dobândă de referință, dar majorează prognoza de inflație și creștere economică CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fed menține dobândă de referință, dar majorează prognoza de inflație și creștere economică

Francul s-a depreciat după decizie, scăzând cu 1% față de euro, la cel mai slab nivel din iulie 2023. Față de dolar, francul elvețian a scăzut cu 1,2%, ajungând la un nou minim al ultimelor patru luni.

"Relaxarea politicii noastre monetare a fost posibilă pentru că lupta împotriva inflației din ultimii doi ani și jumătate a fost eficientă", a declarat președintele băncii centarle, Thomas Jordan.
 
Banca a redus prognoza pentru creșterea prețurilor de consum, considerând că nu va depăși 1,5% până în 2026.
 
Măsura luată de SNB prefigurează o posibilă relaxare în cursul acestui an de către Rezerva Federală și Banca Centrală Europeană, reducând  presiunile de apreciere a francului.
viewscnt
Afla mai multe despre
banca nationala a elventiei
banca elvetiei
franc elventian
dobanzi
potilica monetara