Banca Națională a României, disponibilă să răspundă unei eventuale invitații la dialog, formulată de Parlamentul României

Banca Națională a României, disponibilă să răspundă unei eventuale invitații la dialog, formulată de Parlamentul României
scris 1 feb 2019

Banca Națională a României (BNR) și-a exprimat, vineri, din nou, disponibilitatea de a răspunde unei eventuale invitații la dialog formulate de Parlamentul României, dar a subliniat că formula utilizată de senatorul ALDE Daniel Zamfir, de a se substitui Parlamentului României, a făcut acest dialog imposibil până acum.

Marți, BNR a anunțat că nu a participat la discuțiile din Parlament, deși fusese invitată, pentru că a existat un cadru de ”așa-zisă discuție”, pregătit de senatorul ALDE Daniel Zamfir, care nu a arătat reprezentativitate parlamentară, scrie News.ro.

Vineri, BNR a anunțat că este deschisă la dialog, dar acest dialog este imposibil din cauza formulei folosite de Zamfir.

FOTO London Stock Exchange Group a deschis centrul de servicii din România CITEȘTE ȘI FOTO London Stock Exchange Group a deschis centrul de servicii din România

”Din păcate, formula utilizată de senatorul Daniel Zamfir, de a se substitui Parlamentului României, a făcut acest dialog imposibil până acum, în condițiile în care un alt senator a considerat invitarea conducerii BNR ca nerespectând procedura și fiind din această cauză un act abuziv al senatorului Zamfir”, se arată în comunicat.

BNR consideră, totodată, că centrarea invitației pe persoana guvernatorului BNR, ca și cum nu ar exista o conducere legitimă a băncii, reprezentată de Consiliul de administrație, și solicitarea repetată și în permanență a prezenței guvernatorului la întâlnirea cu senatorul Zamfir, sugerează mai mult o agendă personală decât o dorință de dialog real.

”Conducerea Băncii Naționale a României a fost în cursul anului trecut de patru ori în Comisia economică și, de fiecare dată, nu subiectele discutate i-au trezit interesul senatorului Zamfir, ci prezența sau absența Guvernatorului BNR. Transformarea unei preocupări personale într-un demers public în numele Parlamentului României nu poate reprezenta un motiv de discuție, cum nici faptul că domnul Zamfir își arogă un rol de reprezentativitate dincolo de cea pe care o are”, se arată în comunicat.

BNR consideră că demersul senatorului Zamfir pare mai degrabă un demers personal, și nu o invitație legitimă pentru o prezentare serioasă pe care BNR o poate face în fața Parlamentului României, în baza legii sale de funcționare și a Tratatului Unional.

”În consecință, conducerea BNR nu va refuza niciodată o invitație din partea Parlamentului, dar refuză ferm să confunde un senator care inventează false probleme cu cel mai important for al statului”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
daniel zamfir