Acționarii Băncii Transilvania trec peste recomandarea supraveghetorului BNR și aprobă distribuirea de dividende

Acționarii Băncii Transilvania trec peste recomandarea supraveghetorului BNR și aprobă distribuirea de dividende
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 apr 2020

Banca Transilvania, în pofida recomandării Băncii Naționale, va acorda în octombrie agregate de 600 milioane lei, alături de distribuție de acțiuni gratuite într-o operațiune de majorare a capitalului social.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Adunările Generale ale Acționarilor de la Banca Transilvania (TLV) au aprobat propunerile Consiliului de Admnistrație de repartizare a profitului net de 1,62 miliarde lei obținut anul trecut. Conform acestora, instituția de credit va acorda atât dividende, cât și acțiuni gratuite într-o majorare de capital social.

Decizia acționarilor trece peste o recomandare a Băncii Naționale a României, care lansa în martie, pentru instituțiile de credit, recomandarea de a nu realiza repartizări din câștigul aferent anului trecut, pentru a-și asigura resursele de capital care să îi permită să facă față impactului economic și financiar al crizei de coronavirus și a măsurilor extreme de răspuns care au afectat întreaga economie. Sistemul bancar românesc va avea de înfruntat o diminuare a fluxului de numerar din economia reală urmare a promovării unui act normativ care permite o amânare a plății ratelor bancare

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor: Companiile de stat cu dificultăți de finanțare pot fi sprijinite prin majorări de capital. Creditele cu posibilitatea conversiei în acțiuni vor fi pentru companii mari CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor: Companiile de stat cu dificultăți de finanțare pot fi sprijinite prin majorări de capital. Creditele cu posibilitatea conversiei în acțiuni vor fi pentru companii mari

Suma de 600,00 milioane lei va pleca la 16 octombrie - amânarea fiind singura concesie la propunerea suoraveghetorului pieței bancare - spre acționari sub formă de dividende. Valoarea dividendului brut propus cu ex-data pe 2 octombrie  este de 0,1150286771 lei/acțiune, iar raportat la ultimul preț de pe bursă al titlurilor instituției de credit, de 2,0150 lei/acțiune, conferă un randament net de 5,42%. Dividendul este în măsură să acopere pentru investitori o parte din șocul asupra cotațiilor acțiunilor bancare de la declanșarea crizei coronavirus.

Acordarea de dividende înseamnă trecerea peste o notificare către piața bancară din partea reglementatorului BNR care menționa că oportun ar fi contrariul. „Este o recomandare și nu o cerință de îndeplinit”, specificat, în cadrul unei teleconferințe organizate de Asociația pentru Relația cu Investitorii din România (ARIR), Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. „Este în interesul lor să aibă suficient capital pentru a-l aloca în cel mai bun mod pe care îl consideră”, afirma acesta.

În Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor a fost aprobată o operațiune de majorare a capitalului social în valoare de 521,61 milioane lei, prin acordarea a 521,61 milioane de acțiuni cu titlu gratuit, la valoarea nominală de 1 leu/acțiune. În același timp, pe ordinea de zi figurează o propunere pentru derularea unui program de răscumpărări pentru un număr de 35,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 0,67% din capitalul social, titlurile dobândite urmând să fie distribuite într.un program de fidelizare a personalului cuprins pe o perioadă de 3 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
bnr
dividende
raiffeisen bank
jp morgan chase