ULTIMA ORĂ Moody's înrăutățește perspectiva de rating a României și vede scădere economică de 5%, cu deficit de 7,7%. Decizia asupra ratingului depinde inclusiv de agenda guvernului format după alegeri și de majorarea pensiilor în septembrie

ULTIMA ORĂ Moody's înrăutățește perspectiva de rating a României și vede scădere economică de 5%, cu deficit de 7,7%. Decizia asupra ratingului depinde inclusiv de agenda guvernului format după alegeri și de majorarea pensiilor în septembrie
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 25 apr 2020

Agenția de evaluare financiară a înrăutățit perspectiva de rating a României, de la "stabilă" la "negativă", și a confirmat calificativul suveran pe termen lung, pentru credite în valută și pentru împrumnuturi în lei, la "Baa3", nivel unde se află de mai mult timp și care este doar cu o treaptă deasupra categoriei junk, nerecomandată investitorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi” CITEȘTE ȘI Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi”

Agenția avertizează asupra unei deteriorări structurale a finanțelor publice, din cauza preconizatei majorări a pensiilor în toamna acestui an, dar și în privința unei îndatorări prea ridicate în valută pe termen scurt, situație care ar spori riscul la șocuri externe. Moody's estimează o contracție a PIB de 5% anul acesta și un deficit bugetar de 7,7% în 2020, urmat de un deficit foarte ridicat și anul următor, de 6,2%. Agenția se așteaptă să ia o decizie de schimbare a ratingului în 12-18 luni, urmând să țină cont inclusiv de agenda guvernului care va fi instalat după alegerile parlamentare de anul acesta.

Decizia Moody's vine după ce, în urmă cu o săptămână, o altă mare agenție de rating. Fitch, a procedat similar.

INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în business

Pentru datoria pe termen scurt, calificativul a fost confirmat la "A-3".

Trebuie menționat că Moody's este singura dintre cele trei mari agenții de rating care în timpul crizei financiare din 2009-2010 nu a retrogradat România în categoria junk. Celelalte două agenții importante sunt S&P și Fitch.

Ratingul de țară este un calificativ acordat de agenții statelor, la care se uită cu atenție investitorii care împrumută țările respective. Cu cât un rating este mai ridicat, cu atât guvernul unei țări, poate spera, când iese pe piața financiară să se împrumute, la o cerere mai ridicată din partea investitorilor și la dobânzi mai mici.

În urmă cu o săptămână, agenția de evaluare financiară Fitch a anunțat că a înrăutățit de la "stabilă" la "negativă" perspectiva asupra ratingului de credit al statului român și a reconfirmat totodată calificativul "BBB-" aferent datoriei guvernamentale românești pe termen lung în valută, fapt care menține obligațiunile de stat ale României în categoria celor recomandate pentru investiții. Cei de la Fitch au prognozat o adâncire a deficitului bugetar până la 8% din PIB în 2020, semnificativ peste prognoza oficială a Guvernului, de 6,7%, pe care a fost construită recenta rectificare bugetară. De asemenea, agenția estimează că economia va scădea cu aproape 6% anul acesta, mai mult decât triplu față de proiecția de doar -1,9% a autorităților de la București.

Sergiu Manea, BCR. Obiectivele critice sunt să păstrăm cât mai multe locuri de muncă, să facem un plan de investiții. E important ca acest stop să nu se transforme într-o depresie economică și financiară CITEȘTE ȘI Sergiu Manea, BCR. Obiectivele critice sunt să păstrăm cât mai multe locuri de muncă, să facem un plan de investiții. E important ca acest stop să nu se transforme într-o depresie economică și financiară

După decizia Moody's, Ministerul Finanțelor a transmis, printr-un comunicat, că o consolidare fiscală va fi luată în discuție abia după depășirea actualei crize.

"Anunțul Moody’s confirmă că prioritățile actuale ale Ministerului Finanțelor Publice, respectiv adoptarea și implementarea măsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 și relansarea economică a României, sunt corecte și responsabile. Numai după adresarea acestei crize fără precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscală", a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.

Agenția de rating precizează că modificarea perspectivei a avut în vedere deteriorarea structurală a finanțelor publice, agravată de creșterea datoriilor pe termen lung ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum și deteriorarea poziției externe a României, notează Ministerul Finanțelor.

Potrivit comunicatului Moody's, principalele motive pentru schimbarea perspectivei la negativă sunt:

1. O deteriorare structurală a finanțelor publice, mai ales ca urmare a creșterii pasivelor pe termen lung legat de reforma pensiilor;

2. O înrăutățire a poziției externe a României cu o majorare a datoriei pe termen scurt în valută, care sporește expunerea țării la riscul unor șocuri externe.

Moody's estimează că economia se va contracta cu 5% anul acesta, iar deficitul bugetar se va situa la 7,7% din PIB. Anul următor, deficitul ar urma să se mențină, în continuare, la un nivel ridicat, respectiv 6,2% din PIB.

"Prognoza Moody's iclude impactul fiscal al reformei sistemului de pensii, adoptată în iunie 2019. Pe termen scurt, majorarea pensiilor cu 40%, programată pentru 1 septembrie 2020, va majora, dacă este implementată, cheltuielile statului, urmând ca impactul integral să fie resimțit abia în 2021. Pe termen mediu, cheltuielile cu sistemul public de pensii sunt estimate să ajungă la 11,6% din PIB până în 2030. În plus, o formulă de indexare mai generoasă și perioade de cotizare mai scurte vor determina majorarea cheltuielilor cu pensiile în următorul deceniu, în cazul în care nu se revine asupra acestor măsuri", potrivit comunicatului agenției de rating.

Moody's se așteaptă ca îndatorarea României raportată la PIB să urce, de la 35,2% în 2019, la 43,7% anul următor, 46,8% în 2021 și 47,8% în 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
rating
moody's
banci
dobanzi
costuri de imprumut
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor