Asociația avocatului Piperea a pierdut pe fond un proces cu băncile care au acordat credite în franci elvețieni

Asociația avocatului Piperea a pierdut pe fond un proces cu băncile care au acordat credite în franci elvețieni
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 3 feb 2017

Asociația Parakletos, fondată de avocatul Gheorghe Piperea, a pierdut pe fond un proces în care nouă bănci erau acuzate de practici comerciale incorecte în vânzarea creditelor în franci elvețieni. Asociația poate face apel, însă Piperea spune că aceasta ar putea intra în faliment din cauza cheltuielilor ridicate de judecată datorate băncilor.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Parakletos a cerut instanței ca debitorii cu împrumuturi în franci elvețieni să returneze sumele împrumutate la cursul de la data semnării contractelor, adică din perioada 2006-2008, când moneda elvețiană era la jumătate din valoarea de acum.

“Asociația Parakletos a fost obligată și la plata unor cheltuieli de judecată într-un cuantum suficient pentru a intra în faliment anul acesta (...) A fost un vis frumos, dar cu magistrații școliți de BNR la Sinaia, e imposibil să îl transformi în realitate, oricât te-ai stradui”, scrie avocatul pe pagina de Facebook.

Raiffeisen Bank vine cu o nouă ofertă de conversie a creditelor în franci elvețieni CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank vine cu o nouă ofertă de conversie a creditelor în franci elvețieni

Piperea a încercat să convingă judecătorii că băncile au încălcat legea practicilor comerciale incorecte și au înșelat clienții atunci când au promovat creditele în franci elvețieni, având în vedere că nu au explicat debitorilor riscul valutar la care se expun.

Asociația a chemat în judecată Banca Transilvania, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească, OTP Bank, Garanti Bank, Raiffeisen Bank și Credit Europe Ipotecar IFN (ultimul în două rânduri). Totodată a fost chemată în instanță și Banca Națională a României, însă Tribunalul a admis o excepție și a scos-o din cauză.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a fost intervenient în cauză.

Cei cu credite în valută așeaptă acum decizia Curții Constituționale pe legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării, care ar trebui să vină în 7 februarie.

Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a refuzat să răspundă la o cerere preliminară care viza admisibilitatea dosarelor pe “înghețarea cursului” francului.

viewscnt
Afla mai multe despre
asociata parakletos
credite franci elvetieni
credite chf
inghetarea cursului de schimb