Autoritățile americane pregătesc duminică ”măsuri concrete” pentru a stabiliza depozitele de la Silicon Valley Bank și a preveni extinderea crizei

Autoritățile americane pregătesc duminică ”măsuri concrete” pentru a stabiliza depozitele de la Silicon Valley Bank și a preveni extinderea crizei
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2023

Autoritățile americane pregătesc duminică ”măsuri concrete” pentru a stabiliza depozitele de la Silicon Valley Bank și pentru a opri orice consecință mai amplă a prăbușirii acestei bănci, au declarat pentru Reuters surse familiare cu problema.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Oficialii administrației Biden au lucrat în weekend pentru a evalua impactul prăbușirii SVB Financial Group, bancă axată pe startupuri din sectorul tehnologiei, cu o atenție deosebită asupra sectorului capitalului de risc și băncilor regionale, au spus sursele, arată News.ro.

Anterior, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că lucrează cu autoritățile de reglementare pentru a răspunde la implozia SVB, care a devenit vineri cea mai mare bancă care a eșuat de la criza financiară din 2008.

Prăbușirea bruscă a SVB a tulburat piețele și a lăsat blocate miliarde de dolari aparținând companiilor și investitorilor, dar Yellen a exclus salvarea acesteia, pe fondul temerilor cu privire la o consecință mai amplă în sectorul bancar regional din SUA și nu numai.

Controale la centralele nucleare din Franța, care au din nou probleme CITEȘTE ȘI Controale la centralele nucleare din Franța, care au din nou probleme

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), care a fost numită administrator judiciar, încerca să găsească o altă bancă dispusă să fuzioneze cu SVB, au declarat vineri persoane familiare cu problema.

Yellen a spus că lucrează îndeaproape cu autoritățile de reglementare bancare pentru a proteja deponenții.

”Vrem să ne asigurăm că necazurile care există la o bancă nu creează contagiune altora care sunt solide”, a spus Yellen pentru emisiunea CBS News Sunday Morning.

”Să fiu clar că, în timpul crizei financiare, au fost investitori și proprietari de bănci mari sistemice care au fost salvați... iar reformele care au fost puse în aplicare înseamnă că nu vom mai face asta”, a spus ea.

Președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Kevin McCarthy, a declarat la News Sunday Morning Futures că administrația președintelui Joe Biden și Rezerva Federală a Statelor Unite lucrează pentru a face un anunț înainte de deschiderea piețelor.

McCarthy nu a oferit detalii, dar a spus că speră că anunțul va veni mai târziu duminică.

Reuters nu a reușit să stabilească dacă se va ajunge la o tranzacție pentru bancă.

Unii directori din industrie au spus că o astfel de înțelegere ar fi considerabilă pentru orice bancă și ar cere probabil autorităților de reglementare să ofere garanții speciale și să acorde alte facilități oricărui cumpărător.

Cu active de 209 miliarde de dolari, banca din Santa Clara, California, era a 16-a mare bancă din SUA, ceea ce face ca lista potențialilor cumpărători să fie relativ scurtă, au spus aceștia sub rezerva anonimatului.

Fed și FDIC analizează crearea unui fond care să permită autorităților de reglementare să sprijine mai multe depozite la băncile care au probleme, a raportat Bloomberg.

Autoritățile de reglementare au discutat despre un nou vehicul special, în conversațiile cu directorii din sectorul bancar, și sperau că o astfel de măsură îi va liniști pe deponenți și va ajuta la controlul oricărei panici.

Cu toate acestea, nu este clar dacă autoritățile de reglementare vor avea sprijin politic pentru a arunca un colac de salvare pentru SVB, care oferea servicii startupurilor și investitorilor din Silicon Valley.

Fed și FDIC nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

ALTE BĂNCI

Unii analiști și investitori importanți au avertizat că fără o rezoluție până luni, alte bănci ar putea fi supuse presiunilor.

”Vestea bună este că este puțin probabil ca un faliment în stil SVB să se extindă la băncile mari”, a spus firma de consultanță financiară și de risc Kroll, într-o notă de cercetare.

Dar băncile comunitare mici s-ar putea confrunta cu probleme, iar riscul este ”mult mai mare dacă deponenții neasigurați ai SVB nu vor fi despăgubiți în totalitate și vor fi nevoiți să-și revizuiască în scpdere deținerile”, a adăugat Kroll.

SVB a avut un nivel neobișnuit de ridicat de depozite care nu au fost acoperite de garanțiile FDIC, care sunt plafonate la 250.000 de dolari.

Administratorul de fonduri speculative Bill Ackman a declarat într-un tweet, sâmbătă, că neprotejarea tuturor deponenților ar putea duce la retragerea depozitelor neasigurate de la alte instituții.

”Aceste retrageri vor scurge lichidități de la băncile comunitare, regionale și de la alte bănci și vor începe distrugerea acestor instituții importante”, a avertizat Ackman, care a spus că nu are expunere directă.

Kyle Bass, fondatorul și directorul de investiții al Hayman Capital Management, care nu are nicio expunere la SVB, a declarat pentru Reuters că Fed trebuie ”să aranjeze o căsătorie” pentru SVB până duminică seara, înainte ca piețele să se deschidă în Asia.

Indicele băncilor regionale din cadrul S&P 500 a scăzut vineri cu 4,3%, pentru a încheia săptămâna cu un declin de 18%, cea mai proastă săptămână din 2009.

Signature Bank a scăzut cu aproximativ 23%, în timp ce First Republic Bank din San Francisco a scăzut cu 15%. Western Alliance Bancorp a scăzut cu 21%, iar PacWest Bancorp cu 38%, după ce acțiunile lor au fost oprite de la tranzacționare de mai multe ori din cauza volatilității. Charles Schwab Corp a scăzut cu peste 11%.

Signature Bank, First Republic Bank, PacWest Bank și Charles Schwab nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Western Alliance Bank a refuzat să comenteze.

Unele bănci ar putea căuta să strângă capital preventiv pentru a-și consolida bilanțurile sau să încerce să încheie tranzacții proprii, au spus directori din industrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
svb
silicon valley bank
faliment