Legea pentru legalizarea tratamentului cu cannabis medicinal, discutată luni în Camera Deputaților

Legea pentru legalizarea tratamentului cu cannabis medicinal, discutată luni în Camera Deputaților
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2023

Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților va dezbate, luni, utilizarea cannabisului în scop medicinal, urmând a fi asculțați specialiști din mai multe domenii. Actul normativ, cunoscut sub numele de ”Legea Victoria, a fost inițiat de Alexandra Cârstea, a cărei mamă – Victora - a murit în urmă cu mai mulți ani din cauza cancerului. De atunci, Alexandra s-a luptat pentru aprobarea legii, dar s-a lovit de repetate amânări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Alexandra Cârstea, președintele Asociației Victoria, a explicat, pentru News.ro, că, luni, în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților vor fi invitați reprezentanți ai Ministerului Justiției, DIICOT, dar și ai altor instituții și se va discuta introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege pentru legalizarea tratamentului cu cannabis medicinal în România.

Actul normativ se numește Legea Victoria, iar Alexandra Cârstea este cea care a inițiat proiectul. Victoria este numele mamei sale, răpusă de cancer în urmă cu mai mulți ani, pacientă care, din cauza complicațiilor, nu mai putea utiliza medicația clasică și care ar fi avut nevoie de acest tip de tratament cu cannabis medicinal. Alexandra spune că politicienii români au amânat, timp de patru ani, aprobarea acestei legi care există deja în aproximativ 50 de alte țări, printre care și Germania, Marea Britanie, Grecia.

 

Alexandra Cârstea a avut în toți acești patru ani mai multe întâlniri cu reprezentanții mai multor instituții de la noi și a organizat două conferințe științifice internaționale pe această temă. A organizat cursuri online pentru medici, susținute de profesorul Michael Barnes din Marea Britanie și un medic specialist în terapia durerii din Malta și face parte din 5 asociații europene care militează pentru cannabisul medicinal.

Renumitul neurolog Michael Barnes din Marea Britanie, care a și realizat un raport medical cu dovezile utilizării medicale ale cannabisului, raport ce a stat la baza adoptării legii în Marea Britanie, cunoscut ca The Barnes Report, a explicat News.ro că mii de pacienți primesc cannabis medicinal pentru durere sau alte afecțiuni precum epilepsia, scleroza multipla sau boala Crohn, în anumite stadii de boală și la indicația precisă a medicului.

”Legea a fost depusă în iulie 2019 la câteva luni după ce a murit mama mea, doamna deputat Dumitrache a inițiat proiectul de lege la care am lucrat împreună, la sfârșitul anului 2019 a trecut legea tacit de Senat și de atunci se află la Camera Deputaților.  

În primul rând este foarte important de reținut, cannabisul folosit în scop medical în primul rând nu se va fuma, de aici și confuzia masivă cu utilizarea recreațională. Aceasta nu are nicio legătură cu utilizarea medicală. Se va administra medical, sub formă de tincturi, uleiuri, capsule, creme, sau inhalat. Aceste prescripții vor fi făcute de către medici care se vor specializa în acest domeniu, iar ulterior produsele se vor lua de la farmacie.

Pentru fiecare afecțiune în parte vor fi stabilite doze precise. În administarea medicală nu există efectul psihotic pe care ar putea să-l aibă în urma utilizării recreaționale. Despre adicție, medicii ne-au explicat că sunt foarte multe alte produse pe care noi le consumăm zilnic, cafeaua, tutunul, alcoolul, sunt substanțe cu care noi ne confruntăm zi de zi și care sunt mult mai adictive decât ar putea să fie cannabisul, iar în scop medical cu atât mai puțin este adictiv”, a explicat Alexandra Cârstea.

Canabisul medicinal și terapia durerii. Alexandra Cârstea spune că, în Germania, de exemplu, cei mai mulți dintre pacienții care folosesc cannabis medicinal îl folosesc în terapia durerii, la recomandarea strictă a medicului.

”Este foarte important pentru terapia durerii, este extrem de important. În Germania, de exemplu, legea a trecut de aproape 4 ani, s-a constat în acești ani că majoritatea prescripțiilor din Germania sunt pentru durere, 60% dintre pacienții care utilizează cannabis medicinal acolo utilizează pentru durere și sunt pacienți cu vârste peste 40 de ani. 1 din 5 pacienți în Europa în momentul de față suferă de durere cronică.

Pentru terapia durerii este extraordinar de important, dar, mai mult decât atât, această terapie nu este recomandată doar în boli terminale, el are diverse aplicații. Sunt aproape 50 de patologii pentru care cele peste 40 de mii de studii publicate până în prezent fac referire, ne arată clar că are utilitate în aproape 50 de patologii. De la diabet, glaucom, epilepsie, scleroză multiplă, Parkinson, boala Crohn, durere cronică.

În situația mamei mele, ea a utilizat toată medicația clasică existentă. Până la un punct, până la care medicația pe care o utiliza pentru controlul durerii - avea metastaze pe toată coloana și zona pelvisului și nu se mai putea deplasa - au căpătat această rezistență. Durerea nu a mai putut fi controlată și, mai mult decât atât, era în riscul de a-și pierde rinichii. Acesta a fost momentul în care eu am descoperit proprietățile cannabisului medicinal, din disperarea de a putea să o ajut pe mama pentru controlul durerii, mai mult, pentru că am realizat că în momentul acela ea nu mai putea să utilizeze medicația clasică. În această situație sunt foarte mulți pacienți în țara noastră.

Sunt situații în care nu este vorba de un moft, nu este vorba de o alegere, ca pacienții din țara noastră să renunțe la niște terapii. Este o nouă șansă, o șansă în plus pentru anumiți pacienți, acolo unde medicația clasică nu mai servește, acolo unde starea lor de sănătate nu le mai permite să mai folosească altceva, mai mult, când starea lor de sănătate se agravează în urma administrării medicației clasice, cannabisul reprezintă o altă opțiune, o șansă în plus, atâta tot.

Frica nu ne-o putem depăși prin informare, prin educație, asta încerc de atâția ani să fac și cei care au această reținere, frică trebuie să înțeleagă că avem la dispoziție resurse educaționale, multiple studii, cazuri, pacienți din întreaga lume. Grecia a votat anul trecut această lege. Cehia, Polonia, la fel”, a spus președintele Asociației Victoria și inițioatorul legii cu același nume.

Explicațiile medicului Radu Țincu, dr de ATI-Toxicologie la Spitalul Floreasca din Capitală. Medicul spune că, înainte de adoptarea unei astfel de legi, trebuie să se țină cont de câteva elemente extrem de importante: ce boli se pretează la un astfel de tratament, cine sunt cei care prescriu, tipul de rețetă, cine produce planta și cum circulă aceasta, dar și educarea populației

”Când discutăm despre legalizarea marijuanei în scop medical, trebuie să avem în vedere câteva aspecte. În primul rând care sunt patologiile în care această moleculă poate fi aplicată. La nivel internațional nu sunt extem de multe afecțiuni care să aibă la bază studii convergente cu privire la eficiența tratamentului cu cannabis, studiile ne spun că ea poate fi utilizată de pacienții oncologici aflați în fază terminală, pentru îmbunătățirea calității vieții sau pentru creșterea apetitului, la cei care prezintă greață și vărsături asociate chimioterapiei atunci când medicația anti-emetică nu are eficiență, în unele cazuri de epilepsie sau în unele patologii cronice degenerative atunci când medicația administrată pacientului nu aduce o îmbunătățire a stării de sănătate.

În al doilea rând trebuie stabilit care este extractul canabinoid pe care îl folosim, cannabisul are extrem de mulți canabinoizi, trebuie să vedem cu exactitate, unii dintre ei au efecte psihoactive, alții nu au efecte psihoactive.

Un alt element extrem de important este legat de modalitatea de prescripție. Cine sunt medicii prescriptori, ce specialități pot să prescrie, este evident că odată ce stabilim patologiile pentru care ea poate fi administrată și din perspectiva mea aș alege studiile convergente, acele afecțiuni care au mai multe studii și care aduc aceeași concluzie și putem să folosim un tratament cu canabis.

De asemenea trebuie să vedem care este tipul de rețetă, rețeta trebuie să fie una securizată pentru a nu exista riscul ca aceste substanțe să poată fi ulterior folosite de persoane care nu au indicația respectivă.

Un alt element important este pe ce perioadă de timp putem folosi acest tratament, avem o perioadă maximă de utilizare, acest lucru trebuie stabilit în raport cu patologia pentru care canabisul se administrează.

Cred că trebuie să realizăm, înainte de adoptarea acestei legi și de implementarea programului, trebuie să realizăm un proces de educare populațională. Fără o astfel de informare poate crea premisele ca acesta să fie utilizat ulterior de alte persoane considerând că el poate să fie folosit fără niciun fel de risc, este un element care ține mai degrabă de mentalitatea socială. Nu o să putem să spunem, de exemplu, tinerilor de liceu să nu folosească cannabisul dacă bunica lor care este bolnavă de cancer folosește extractul de cannabis. Și atunci va trebui să facem această informare, educare a populației cu privire la ce înseamnă utilizarea acestuia în scop medical.

Trebuie să vedem cine produce această plantă, este clar că ariile de producție pot să reprezinte, dacă nu este extrem de bine stipulat în lege, pot să reprezinte zone de risc, de aici pot să fie deturnate atât planta în sine cât și diferite extracte.

Eu cred ca întotdeauna un astfel de demers trebuie să aibă la bază o pregătire foarte minuțioasă a legislației dar și o bună informare a populației tocmai pentru a nu exista derapaje sau neînțelegeri ale sensului în care poate fi folosită marijuana”, a explicat Dr. Radu Țincu pentru News.ro.

O mamă care a luptat pentru copilul ei cu o formă rară de epilepsie în Marea Britanie a reușit să transforme un proiect într-o lege care a venit în sprijinul multor pacienți. Hannah Deacon a explicat pentru News.ro etapele pe care le-a parcurs în demersul ei

 

”Alfie are epilepsie severă cauzată de o afecțiune genetică nemoștenită numită PCDH19. A încercat peste 20 de AEDS (medicamente antiepileptice), dieta keto și VNS (o terapie pentru epilepsie). Multe dintre acestea nu au avut studii clinice pentru siguranță. Ne-am mutat în Olanda în 2017 pentru a folosi canabisul legal, pe bază de rețetă. A funcționat foarte bine și l-a dus de la 150 de convulsii pe săptămână la lipsa totală a crizelor.

Am derulat o campanie în Marea Britanie din februarie 2018 în mass-media și în parlament unde am primit mult sprijin. Ne-am întâlnit cu prim-ministrul de la acea vreme, Theresa May, care le-a permis medicilor noștri să solicite o licență de program 1, care le-ar permite să prescrie canabisul unui pacient. La acea vreme, canabisul rămânea ilegal. Am primit acea licență și finanțare NHS pe 19 iunie 2018, iar Alfie a folosit canabis ca medicament timp de aproape șase ani.

A trecut de la 150 de convulsii pe săptămână la aproape 3 ani fără convulsii. Înainte a folosit o mulțime de medicamente puternice care au provocat efecte secundare îngrozitoare. Acum ia o doză mică de medicamente și canabis și este foarte bine și fericit”, a explicat Hannah Deacon, expert în cannabis medicinal în Marea Britanie și mama unui băiețel cu o formă rară de epilepsie.

Profesorul Michael Barnes, unul dintre cei mai cunoscuți neurologi din Marea Britanie, ieșit acum la pensie, dar specializat în tot ceea ce înseamnă cannabis medicinal și cel care a înființat primele clinici de a răspuns câtorva întrebări adresate de News.ro. Profesorul a explicat că mii de pacienți din Anglia primesc canabis medicinal pentru anumite afecțiuni și stadii ale acestora

”În Marea Britanie există acum 25.000 de persoane cu cannabis prescris legal. Este utilizat pentru durere (aproximativ 50%) și anxietate și afecțiuni asociate, cum ar fi sindrom post traumatic (35%) și apoi probleme neurologice precum scleroză multiplă și epilepsia. Un număr mic pentru probleme gastrointestinale precum boala Crohn și pentru ameliorarea simptomelor cancerului”, a afirmat profesorul Michael Barnes.

Chestionat despre faptul că există o lege în Marea Britanie privind utilizarea cannabisului medicinal, medicul a precizat: ”A fost un lucru foarte bun și a introdus unii dintre utilizatorii medicali ilegali în sistemul juridic cu produse de bună calitate, sigure, prescrise corect și în siguranță de un medic instruit”.

Medicul a explicat că multor pacienți cu boli terminale li s-a prescris cannabis legal, pentru ameliorarea simptomelor, cum ar fi analgezia, reducerea anxietății, un somn mai bun și un apetit mai bun.

”În neurologie, poate și a fost utilizat pentru epilepsie la adulți și copii, pentru ameliorarea simptomelor în SM (scleroză multiplă) și boala Parkinson și Alzheimer și pentru unele afecțiuni mai rare, cum ar fi Tourettes, Autism și ADHD”, a mai explicat pentru News.ro profesorul Michael Barnes din Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
legalizare cannabis
cannabis medicinal
marijuana