Banca Națională de Dezvoltare ar urma să devină funcțională din 2024 și să acorde finanțări de 300 de milioane de euro pe an

Banca Națională de Dezvoltare ar urma să devină funcțională din 2024 și să acorde finanțări de 300 de milioane de euro pe an
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 3 iun 2021

Guvernul vrea să obțină sprijin din bani europeni pentru înființarea Băncii Naționale de Dezvoltare a României, estimată să obțină aprobările finale și să înceapă activitatea în a doua parte a lui 2024. Noua bancă de stat ar urma să preia parte din angajamentele și personalul Eximbank și să furnizeze finanțări de 300 de milioane de euro pe an pentru acoperi “disfuncționalitățile pieței”, potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trimis la Bruxelles.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

Ideea unei bănci de dezvoltare a apărut în proiecte de lege și programe de guvernare încă din 2015. Și Guvernul Cîțu a trecut-o în programul de guvernare. În 2019 a fost făcut un studiu de fezabilitate de către firma de consultanță PWC care a arătat că există un deficit de finanțare la nivelul firmelor românești de 26 de miliarde de lei, mai ales din cauza capitalizării reduse a firmelor, dar și a unei abordări conservatoare a băncilor.

Banca Națională de Dezvoltare (BND) ar urma să acorde finanțări pentru proiecte de infrastructură, întreprinderi mici și mijlocii, să ofere servicii ce consultanță și să aibă calitatea de administrator de Fond al Fondurilor pentru instrumentele financiare europene.

DOCUMENT PNRR Guvernul va introduce o nouă taxare pentru autovehicule, inclusiv pentru traficul greu. Sunt promise însă stimulente pentru vehicule electrice CITEȘTE ȘI DOCUMENT PNRR Guvernul va introduce o nouă taxare pentru autovehicule, inclusiv pentru traficul greu. Sunt promise însă stimulente pentru vehicule electrice

Banca ar urma să aibă un capital social de 3 miliarde de lei, integral de stat, pentru care autoritățile române au notificat deja Comisia Europeană în cadrul regulilor de ajutor de stat.

Calendarul propuse de Executiv arată că decizia Comisiei Europene privind măsura ajutorului de stat ar trebui să fie luată în a doua parte a anului curent. Până la jumătatea anului viitor ar trebui să vină și aprobarea BNR pentru înființarea Băncii. Autorizația de funcționare și îndeplinirea tuturor etapelor necesare funcționării  - dotarea cu personal, capital, adoptarea de norme și proceduri – ar urma să fie gata în a doua parte a anului 2024.

BND urmează să preia personal de la banca de stat Eximbank, precum și garanții și credite acordate în numele statului în condiții de piață (cu partea aferentă a capitalului social), activitatea de asigurare la export, garanțiile, împrumuturile și schemele de minimis acordate în contextul pandemiei COVID. Inițial BND ar urma să aibă 165 de angajați.

Ținta BND este de a acorda instrumente financiare de 300 de milioane de lei anual începând cu primul semestru din 2026. Banca ar urma să obțină și evaluarea pe piloni pentru a putea gestiona fonduri europene.

Solicitarea Guvernului de la Bruxelles este pentru o finanțare estimată la 10 milioane de euro, care să acopere costuri de operare cu sistemul IT, consultanța pentru operaționalizare și instruirea personalului. Există și varianta ca sistemul IT să fie preluat de la Eximbank, ceea ce ar reduce costurile la 30-70% față de achiziționarea unui sistem nou.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnrr
planul national dde redresare si rezilienta
banca nationala de dezvoltare