DOCUMENT PNRR Guvernul a promis listarea la Bursă a Hidroelectrica cel mai devreme în iulie 2022

DOCUMENT PNRR Guvernul a promis listarea la Bursă a Hidroelectrica cel mai devreme în iulie 2022
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 iun 2021

Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că va finaliza listarea la Bursă a companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, în trimestrul III al anului viitor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Documentul incluzând toate promisiunile poate fi văzut integral AICI

Ministerul Energiei deține 80% din capitalul Hidroelectrica, restul acțiunilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.

ULTIMA ORĂ Banca Transilvania cumpără Idea Bank CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Banca Transilvania cumpără Idea Bank

"În urma publicării prospectului de listare, un pachet de acțiuni de până la 15% din Hidroelectrica va fi tranzacționat pe Bursă într-o ofertă publică inițială", se arată în document.

Potrivit sursei citate, există însă riscul ca, în acea perioadă, condițiile economice să fie defavorabile listării.

Peste 100 de milioane de muncitori, aruncați în sărăcie de pandemia covid-19, relevă Organizația Internațională a Muncii în raportul anual CITEȘTE ȘI Peste 100 de milioane de muncitori, aruncați în sărăcie de pandemia covid-19, relevă Organizația Internațională a Muncii în raportul anual

Fondul Proprietatea și-a reevaluat în creștere cu peste 8% (418 milioane lei) participația de 20% la Hidroelectrica în primul trimestru al anului, de la circa 5,129 la 5,547 miliarde lei, ducând astfel estimarea privind valoarea totală a companiei la aproximativ 27,8 miliarde lei. Reevaluarea a survenit după ce compania și-a majorat cu 76,5% profitul net în primele trei luni din 2021, la aproape 760 milioane lei, ca urmare a creșterii cu peste 36% a prețului mediu de vânzare a energiei vândute și în pofida dublării costurilor suportate cu taxa pe apă, conform unui raport recent al FP.

Terasele din dreptul clădirilor cu fațade degradate din Centrul Istoric din București - interzise CITEȘTE ȘI Terasele din dreptul clădirilor cu fațade degradate din Centrul Istoric din București - interzise

"Potrivit conducerii, în primele trei luni ale anului 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 1.418,1 milioane lei, în creștere cu 67,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, EBITDA de 1.072,6 milioane lei, în creștere cu 80,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit operațional de 888,5 milioane lei, în creștere cu 90,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit înainte de impozitare de 895,7 milioane lei, în creștere cu 83,0% față de aceeași perioadă a anului trecut, și un profit net de 759,5 milioane lei, în creștere cu 76,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. În cursul perioadei, energia electrică totală vândută a ajuns la 4,74 TWh, în creștere cu 32,0% față de aceeași perioadă a anului trecut, din care electricitatea vândută din producția proprie a ajuns la 4,50 TWh, în creștere cu 38,0% față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 279,6 Lei / MWh în creștere cu 36,5% față de aceeași perioadă a anului trecut", se arată în ultimul raport trimestrial al Fondului Proprietatea.

SURPRIZĂ Lidl urcă puternic în România, în pandemie, și devine liderul pieței locale de retail CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Lidl urcă puternic în România, în pandemie, și devine liderul pieței locale de retail

În plus, Ministerul Energiei a fost de acord cu propunerea Fondului Proprietatea, ca Hidroelectrica să distribuie dividende suplimentare totale de 1 miliard de lei din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve la reevaluare, ducând totalul dividendelor ce urmează a fi acordate anul acesta la 2,29 miliarde lei.

Fondul Proprietatea reamintește în raport că, în august 2020, Parlamentul României a aprobat Legea 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, care a interzis vânzarea participațiilor deținute de statul român în companii naționale, bănci sau alte companii în care statul este acționar, indiferent de procentul de deținere, pentru următorii doi ani.

Un tren București-Craiova a rămas fără frâne. Peste 40 de pasageri au suferit atacuri de panică. “Ne întreba pe noi unde e frâna de mână.” CITEȘTE ȘI Un tren București-Craiova a rămas fără frâne. Peste 40 de pasageri au suferit atacuri de panică. “Ne întreba pe noi unde e frâna de mână.”

"Transferurile de proprietate care au început înainte de intrarea în vigoare a legii sunt suspendate pentru o perioadă de doi ani. Chiar dacă suspendarea nu se aplică privatizărilor finalizate, este de așteptat ca aceste restricții să afecteze piața din România. Este probabil ca legea să complice mult-așteptata listare a producătorului de energie Hidroelectrica SA, cea mai valoroasă companie de stat din România, precum și alte tranzacții cu companii în care statul este acționar. În data de 5 octombrie 2020 a intrat în vigoare OUG nr. 166/2020 care stabilește exceptări de la Legea 173/2020. În data de 3 februarie 2021 Guvernul a propus Parlamentului spre aprobare un nou proiect de lege care anulează cerințele din Legea 173/2020 privind interdicția statului de a vinde acțiuni în companiile românești, care a fost adoptat de Senat în data de 22 martie. Proiectul de lege este în prezent încă în Parlament urmând alte procedurile legislative. Nu există o estimare de timp privind momentul în care această lege va deveni efectivă", se mai spune în raport.

viewscnt
Afla mai multe despre
listare bursa hidroelectrica
oferta publica initiala hidroelectrica
pnrr energie