Banca Spaniei: Seceta și valurile de căldură ar putea avea un impact persistent asupra solvabilității băncilor spaniole

Banca Spaniei: Seceta și valurile de căldură ar putea avea un impact persistent asupra solvabilității băncilor spaniole
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 feb 2024

Seceta gravă și valurile de căldură din Spania ar putea avea un impact persistent asupra solvabilității băncilor din această țară, prin încetinirea economiei și pierderile din credite mai mari, a declarat vineri guvernatorul Băncii Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

Spania a înregistrat cel mai cald ianuarie de la începutul înregistrării unor astfel de date, în 1961, iar anul trecut a fost al doilea cel mai cald consemnat de țară, în timp ce un studiu recent a arătat că anumite părți ale peninsulei Iberice suferă de cea mai uscată perioadă din ultimii 1.200 de ani, scrie News.ro.

Oamenii de știință au asociat temperaturile arzătoare și condițiile uscate și cu vânt din multe părți ale lumii, inclusiv din sudul Europei, cu schimbările climatice.

De Cos a spus că materializarea acestor riscuri ar duce la o reducere cu 0,2 puncte procentuale a raportului de capital de bază Tier 1 al băncilor spaniole și va persista pe un orizont de trei ani.

”Consumul de capital bancar în acest scenariu advers se explică în principal prin pierderi mai mari din depreciere și prin generarea de profit net mai mic, în concordanță cu activitatea economică mai scăzută”, a spus De Cos la un eveniment din Insulele Baleare.

Ucraina a refuzat să elimine Raiffeisen Bank International dintr-o listă neagră de ”sponsori ai războiului” CITEȘTE ȘI Ucraina a refuzat să elimine Raiffeisen Bank International dintr-o listă neagră de ”sponsori ai războiului”

De Cos a spus că băncile ar reacționa probabil prin reducerea portofoliilor de credite, ceea ce ar atenua efectul asupra solvabilității, dar ar exacerba impactul economic.

”În orice caz, dacă secetele și valurile de căldură ar deveni recurente, impactul lor negativ asupra solvabilității și profitabilității sectorului bancar ar fi mai mare decât efectele pe termen scurt identificate în această analiză”, a spus el.

Constatările au făcut parte din rezultatele diferitelor lucrări de la Banca Spaniei.

Grecii de la PPC vor împrumuturi de la BERD de 500 milioane lei, pentru proiecte de investiții în România de peste 1,4 miliarde lei CITEȘTE ȘI Grecii de la PPC vor împrumuturi de la BERD de 500 milioane lei, pentru proiecte de investiții în România de peste 1,4 miliarde lei

De Cos, care este și membru al consiliului de conducere al Băncii Centrale Europene, a spus că valurile de căldură și seceta pot apărea simultan în mai multe țări, prezentând riscuri suplimentare.

Luna trecută, BCE a sugerat că și-ar putea face politica monetară mai ecologică, ca parte a unor noi eforturi de a lua în considerare schimbările climatice în activitatea sa.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrala
seceta
solvabilitate