Banca Centrală a Rusiei menține dobânda la 16%, după luni de înăsprire a politicii monetare

Banca Centrală a Rusiei menține dobânda la 16%, după luni de înăsprire a politicii monetare
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 feb 2024

Banca Centrală a Rusiei a menținut dobânda de politică monetară la 16%, în linie cu estimările analiștilor, deși încă se confruntă cu presiunile inflaționiste, transmit Bloomberg și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din iulie și până în decembrie 2023, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 850 de puncte de bază, după ce rubla s-a depreciat peste pragul de 100 de ruble pentru un dolar, iar Kremlinul a cerut înăsprirea politicii monetare, scrie Agerpres.

"În 2024, revenirea inflației la țintă și stabilizarea sa aproape de 4% presupune că va fi menținută înăsprirea politicii monetare o lungă perioadă", se arată într-un comunicat al instituției.

Germania stagnează, Europa de Est privește la consumul intern pentru stimularea creșterii economice CITEȘTE ȘI Germania stagnează, Europa de Est privește la consumul intern pentru stimularea creșterii economice

Presiunile inflaționiste s-au atenuat comparativ cu lunile din toamna anului trecut, dar rămân ridicate, cererea internă încă depășind capacitatea de producție, a apreciat Banca Centrală a Rusiei.

Instituția a revizuit ușor previziunile privind creșterea economiei ruse în 2024 la 1-2%, de la un nivel estimat anterior de 0,5-1,5%.

Analiștii apreciază că efectele negative ale războiului contra Ucrainei rămân un obstacol în calea reducerii inflației, lipsa forței de muncă ducând la majorarea salariilor. Deși așteptările gospodăriilor privind prețurilor au scăzut sub 12% în decembrie, ele rămân ridicate și afectează începutul perioadei de relaxare a politicii monetare, a apreciat Sofia Donets, economist la Renaissance Capital.

Decizia de vineri era așteptată de analiști, care estimează că anul acesta va începe reducerea dobânzilor, dar ele nu vor scădea sub 10% până la finalul anului viitor.

Potrivit previziunilor din ianuarie ale FMI, economia Rusiei ar urma să înregistreze un avans de 2,6% în 2024, cu 1,5 puncte procentuale peste prognoza din octombrie.

Fondul avertizează că ar putea fi și alte revizuiri ale cifrelor referitoare la Rusia pentru că sunt semne de întrebare cu privire la amploarea stimulentelor fiscale decise de Moscova. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a rusiei
dobanda