Banca Transilvania cumpără încă 5,4% din acțiunile Victoriabank din Republica Moldova

Banca Transilvania cumpără încă 5,4% din acțiunile Victoriabank din Republica Moldova
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 mai 2018

Banca Transilvania ajunge la o deținere de 44,6% din acțiunile Victoriabank, a 3-a cea mai mare bancă din Republica Moldova, în urma unei oferte publice de preluare obligatorie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Banca Transilvania (TLV) dobândește o poziție relevantă în Republica Moldova. Chiar dacă nu a reușit să depășească în urma ofertei de preluare obligatorii peste 50% din titlurile Victoriabank, totuși, concertat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va controla 72,19% din acțiunile băncii unde pentru care prima tranzacție, vizând 39% din acțiuni s-a consumat în luna ianuarie.

În operațiunea de piață încheiată ieri, Banca Transilvania a mai dobândit 5,42% din acțiunile Victoriabank, de la 80 de vânzători care au realizat subscrieri. Suma plătită se ridică la 106,06 milioane lei moldovenești (24,57 milioane lei românești). Instituția de credit ajunge astfel la o participație de 44,62% a băncii cumpărate.

Din 2007, aceasta este prima dată când un investitor bancar străin intră pe piața din Republica Moldova. Din 2001, acționar minoritar al Victoriabank este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu 27,5% din acțiuni.

Nu este singurul investitor strategic din România care a făcut pasul recent către Republica Moldova. Transportatorul de gaze natural Transgaz a achiziționat omologul Vestmoldtransgaz, oferta angajantă fiind depusă în ultimele zile din anul 2017, iar contractul fiind semnat la sfârșitul lunii martie în prezența miniștrilor economiei de pe celel 2 maluri ale Prutului, Dănuț Andrușcă și Chiril Gaburici.

Banca Transilvania este listată la cota Bursei de Valori București, iar la ultimul preț de închidere al sesiunii de ieri, de 2,5100 lei/acțiune, capitalizarea de piață a instituției de credit se ridică la 10,90 miliarde lei (2,34 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
berd
victoriabank
bvb
bursa
transgaz