Banca Transilvania, profit net de 313 milioane de lei, la 9 luni, în scădere ușoară

Banca Transilvania, profit net de 313 milioane de lei, la 9 luni, în scădere ușoară
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 10 nov 2015

Banca Transilvania a înregistrat un profit net în scădere cu 3% față de primele nouă luni ale anului trecut, rezultat afectat de plata unor contribuții pentru garantarea depozitelor și de costurile integrării Volksbank România. Activele băncii au crescut cu peste 10% față de anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca Transilvania înregistrează un profit mai mic în primele nouă luni, dar venituri operaționale în creștere cu 1,6%, la 1,4 miliarde de lei, se arată într-un comunicat de presă.

Rezultatul net de 313 milioane de lei a fost afectat de contribuția neamortizată la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare și de costurile cu integrarea și achiziția Volksbank România.

“Suntem mulțumiți de rezultatele obținute de banca noastră pe primele nouă luni din 2015”, spune Horia Ciorcilă, președintele consiliului de administrație și unul dintre fondatorii băncii. El precizează că eforturile băncii se vor concentra pe integrarea Volksbank.

Activele băncii au crescut cu 10,6% față de finalul anului trecut, la 39,3 miliarde de lei. La nivelul grupului, ce include și Volksbank, precum și societatea de leasing, nivelul activelor era de 44 de miliarde de lei la 30 septembrie.

Soldul creditelor a crescut cu 19,1%, la 23,8 miliarde de lei, față de sfârșitul lui 2014, jumătate din acest procent fiind reprezentat  de creditele foștilor clienți Volksbank. Credite de încă 4 miliarde de lei sunt înregistrate la nivelul grupului. Totodată, BT a scos din bilanțuri credite neperformante de 520 milioane de lei.

În același timp, soldul depozitelor atrase de la clienți a crescut cu 8,3% față de nivelul de la sfârșitul anului 2014.

Banca a cheltuit 362 de milioane de lei cu provizioanele în primele nouă luni ale anului. Soldul total al provizioanelor este de 2,4miliarde de lei, reprezentând 10,1% din totalul creditelor. Rata creditelor neperformante s-a plasat la 9,5%, sub media sistemului bancar.

Solvabilitatea băncii, luând în considerare profitul anului 2014 și cel de la 30 septembrie 2015, este de 16%.

BT a făcut un profit brut de 226 de milioane de lei și un profit net de 190 de milioane de lei la șase luni, la nivelul băncii, și de 2,2 miliarde de lei la nivelul grupului, sumă excepțională rezultată din achiziția Volksbank România. De la începutul anului viitor, Volksbank va fi integrată total în Banca Transilvania.

Banca Transilvania a redus soldul creditelor a 15.000 de clienți cu contravaloarea comisioanelor de risc (administrare) și de rezervă percepute anterior de Volksbank România și declarate abuzive de mai multe instanțe, operațiune care s-a încheiat în septembrie. Totodată, clienții cu credite în franci elvețieni preluați de la Volksbank au acceptat într-un număr similar conversia creditelor în lei sau euro.

Competitorii Băncii Transilvania, aflați pe primele două locuri în topul pe active, Banca Comercială Română și BRD Societe Generale, au făcut și ei profit în creștere în primele nouă luni.

BCR a obținut un profit de 904 milioane de lei, pe fondul scăderii costurilor de risc, după pierderi de 2,4 miliarde de lei în 2014. Banca deținută de austriecii de la Erste este prima din sistem, cu active de 60 de miliarde de lei.

BRD a făcut un profit de 380 de milioane de lei, de zece ori mai mare decât cel din primele nouă luni din anul trecut. Francezii de la BRD aveau active de 48,5 miliarde de lei la nivelul grupului și de 47,5 miliarde de lei la nivelul băncii la 30 septembrie.

După ce în 2014 băncile au înregistrat pierderi nete de 4,4 miliarde de lei, din cauza ștergerii sau vânzării creditelor neperformante, sistemul revine pe profit în 2015.

Banca Transilvania este deținută în proporție de puțin peste 50% de acționari cu capital românesc. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este cel mai mare acționar al băncii, cu un pachet de aproape 15% din capital. Din rândul persoanelor fizice, cel mai mare acționar este Horia Ciorcilă, cu 4% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
rezultate banca transilvania