Banca Transilvania trece peste recomandarea supraveghetorului BNR și menține propunerea de dividend. Mută doar data plății

Banca Transilvania trece peste recomandarea supraveghetorului BNR și menține propunerea de dividend. Mută doar data plății
scris 10 apr 2020

Banca Transilvania doar amână  pentru octombrie propunerea de dividend, dar o menține în pofida recomandării Băncii Naționale. Acționarii ar urma să aibă încasări agregate de 600,00 milioane lei, alături de distribuție de acțiuni gratuite într-o operațiune de majorare a capitalului social.

FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat CITEȘTE ȘI FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat

Consiliul de Admnistrație al Băncii Transilvania (TLV) a modificat convocatorul pentru Adunările Generale ale Acționarilor 29-30 aprilie, în care pe ordinea de zi figurează propunerea de repartizare a profitului net de 1,62 miliarde lei obținut anul trecut. Conform noilor propuneri, instituția de credit vizează o mutare a datei plății la 16 octombrie atât pentru dividendele propuse, cât și pentru acțiunile gratuite din majorarea de capital social preconizată.

Decizia încă este o știre bună pentru piață având în vedere că, în urmă cu o săptămână, Banca Națională a României lansa pentru instituțiile de credit recomandarea de a nu realiza repartizări din câștigul aferent anului trecut, pentru a-și asigura resursele de capital care să îi permită să facă față impactului economic și financiar al crizei de coronavirus și a măsurilor extreme de răspuns care au afectat întreaga economie. Sistemul bancar românesc va avea de înfruntat o diminuare a fluxului de numerar din economia reală urmare a promovării unui act normativ care permite o amânare a plății ratelor bancare.

EXCLUSIV Discuții Finanțe - FMI. România ar putea împrumuta cu dobândă 1,5%, fără condiții și cu rambursare în maximum 5 ani. FMI: \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Discuții Finanțe - FMI. România ar putea împrumuta cu dobândă 1,5%, fără condiții și cu rambursare în maximum 5 ani. FMI: "Nu am primit încă o cerere formală".

În piață, așteptările au fost mixte, iar ziua comunicării BNR a fost una de vânzare pe acțiunile Băncii Transilvania cu atât aceasta s-a suprapus cu notificarea către piață a celeilalte bănci românești mari listate, BRD Groupe Société Générale (BRD), că renunță la distribuirea dividendului brut de 1,64 lei/acțiune, cu randament cu 2 cifre, având în vedere solicitatea acțonarului majoritar din Franța, la rândul lui influențat de o recomandare a Băncii Centrale Europene.

Tot ieri, în convocatorul pentru AGA de bilanț din 23 aprilie de la BRD a apărut o modificare în sensul unei propuneri concurente din partea Consiliului de Administrație care prevede distribuirea aceluiași dividend, însă prin mutarea plății acestuia pentru data de 27 noiembrie. Pe ordinea de zi a rămas ca propunere concurentă cea a majoritarului Société Générale ca suma de 1,53 miliarde lei să fie încorporată la rezultatul reportat, fără a exista distribuție de dividend.

Banca Transilvania face mutare în același sens, de menținere a propunerii de repartizare a profitului, dar cu o amânare a plăților în așteptarea unor vremuri mai bune. Astfel, suma de 600,00 milioane lei va pleca spre acționari sub formă de dividende. Valoarea dividendului brut propus cu ex-data pe 2 octombrie  este de 0,1150286771 lei/acțiune, iar raportat la ultimul preț de pe bursă al titlurilor instituției de credit, de 1,9700 lei/acțiune, conferă un randament net de 5,55%. Dividendul este în măsură să acopere pentru investitori o parte din șocul asupra cotațiilor acțiunilor bancare de la declanșarea crizei coronavirus.

Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Băncii Transilvania, valoarea deținerii fiind de aproape 1 miliard de lei CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Băncii Transilvania, valoarea deținerii fiind de aproape 1 miliard de lei

Acordarea de dividende înseamnă trecerea peste o notificare către piața bancară din partea reglementatorului BNR care menționa că oportun ar fi contrariul. „Este o recomandare și nu o cerință de îndeplinit”, specificat, în cadrul unei teleconferințe organizate de Asociația pentru Relația cu Investitorii din România (ARIR), Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. „Este în interesul lor să aibă suficient capital pentru a-l aloca în cel mai bun mod pe care îl consideră”, afirma acesta.

În Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor este supusă votului o operațiune de majorare a capitalului social în valoare de 521,61 milioane lei, prin acordarea a 521,61 milioane de acțiuni cu titlu gratuit, la valoarea nominală de 1 leu/acțiune. În același timp, pe ordinea de zi figurează o propunere pentru derularea unui program de răscumpărări pentru un număr de 35,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 0,67% din capitalul social, titlurile dobândite urmând să fie distribuite într.un program de fidelizare a personalului cuprins pe o perioadă de 3 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
bnr
dividende
raiffeisen bank
jp morgan chase