Băncile din Polonia ar putea concedia 20% din angajați până la finalul anului 2017

Băncile din Polonia ar putea concedia 20% din angajați până la finalul anului 2017
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 mar 2016

Creșterea taxelor impuse de autorități și profiturile în scădere ar putea duce la concedierea a peste 30.000 de angajați din sectorul bancar polonez până la finele anului 2017, echivalentul a 20% din numărul total al angajaților, scrie Reuters, care citează surse din piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Anul trecut, veniturile instituțiilor de credit au fost afectate negativ de dobânzile aflate la minime istorice, iar reprezentanții instituțiilor de profit estimează continuarea trendului și în perioada următoare. Totodată, o nouă taxă pe activele bancare, aprobată în ianuarie, alături de planurile guvernului de a obliga băncile să convertească în zloți creditele ipotecare denominate în franci elvețieni ar putea adânci declinul principalilor indicatori financiari din sector.

Vorbind sub rezerva anonimatului, directori executivi din zece bănci poloneze au declarat pentru Reuters că scăderea profiturilor va duce, probabil, la concedieri substanțiale în sector, una dintre sursele intervievate estimând că 20% dintre cei aproape 170.000 de angajați ar putea să își piardă locul de muncă. 

"În general, băncile cu o capitalizare mai slabă ar putea să concedieze 10-20% dintre angajați", a spus sursa menționată.

Anul începe cu restanțe mai multe la credite pentru persoanele fizice, dar sumele sunt în scădere CITEȘTE ȘI Anul începe cu restanțe mai multe la credite pentru persoanele fizice, dar sumele sunt în scădere

În 2015, banca BPH, controlată de grupul american General Electric (GE), a anunțat că va concedia în acest an peste 1.700 de angajați (32% din personal). PKO, cea mai mare bancă din Polonia, va desființa 800 de locuri de muncă (3% din total), în timp ce Getin Noble Bank, cu activități și în România, va concedia până la 15% din totalul celor aproximativ 5.600 de angajați. Principalele motive invocate de banca controlată de miliardarul Leszek Czarnecki sunt dobânzile scăzute și taxa pe activele bancare. 

"Costurile recente impuse băncilor și taxa bancară va determina concedierea a 5% până la 8% din personalul băncilor până la finalul anului 2017", a spus Mieczyslaw Groszek, șefului grupului de lobby bancar ZBP.

Potrivit estimărilor oficiale, noua taxă pe activele bancare din Polonia va genera venituri suplimentare la bugetul de stat de 4,4 miliarde zloți (1 miliard dolari) pe an.

Aproximativ 60% dintre băncile prezente pe piața poloneză sunt sucursale ale grupurilor bancare străine, printre care UniCredit, Santander, Commerzbank, Raiffeisen și BCP.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
banci
taxe
concedieri