Băncile vor raporta la BNR diferențele în remunerarea angajaților în funcție de gen

Băncile vor raporta la BNR diferențele în remunerarea angajaților în funcție de gen
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 9 feb 2023

Până la 20 de bănci din România vor fi obligate să raporteze la Banca Națională a României nu doar întreaga schemă de remunerare a personalului, ci și diferența de remunerare în funcție de genul angajaților, potrivit unui proiect de regulament.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cum conlucrează autoritățile de management cu băncile, consultanții și clienții, măsurile care pot îmbunătăți relația între partenerii implicați în proiecte, greșelile de evitat în relația bănci-clienți, soluțiile pentru a crește sumele cheltuite efectiv în proiecte din sumele deja alocate din PNRR, care stau în conturi, vor fi anunțate la conferința Profit.ro & First Bank, programată pentru 14 februarie și care va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Băncile vor fi obligate ca până la 31 august anul curent să trimită la BNR datele privind remunerarea personalului în 2022. În plus, până la 15 iunie 2024 vor trebui să raporteze și ”diferența de remunerație între membrii personalului de gen masculin și membrii personalului de gen feminin”, potrivit unui proiect de ordin al BNR.

Dacă obligația de a raporta nivelul remunerațiilor, mai ales cel al conducerii, exista deja ca urmare a unui ordin din 2014, cea a raportării după gen este una nouă.

SURPRIZĂ - Operatorul centralei Cernavodă a cumpărat peste o treime din ultima emisiune de obligațiuni a CEC Bank CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - Operatorul centralei Cernavodă a cumpărat peste o treime din ultima emisiune de obligațiuni a CEC Bank

BNR motivează necesitatea de a raporta mai multe date ca urmare a implementării unui ghid al Autorității Bancare Europene (EBA/GL/2022/06 din 30 iunie 2022). În respectivul document, obligația de raportare a veniturilor apare doar pentru așa-numiții ”high earners”, persoane cu încasări ridicate, de peste 1 milion de euro. În regulamentul propus de BNR, potrivit anexelor, băncile ar urma să raporteze separat veniturile conducerii, dar și nivelul total al veniturilor angajaților.

În ghidul EBA mai este menționată și raportarea în funcție de genul masculin, de cel feminin, dar și în funcție de ”alt gen” decât cel masculin și feminin. BNR a ales o abordare mai conservatoare în acest caz și a păstrat în raportare doar femeile și bărbații. Cei care se declară de alt gen decât unul din cele două va fi încadrat fie la femei, fie la bărbați, în funcție de unde sunt mai puțini angajați.

PROFIT NEWS TV Cristian Popa, BNR: Epoca banilor ieftini s-a încheiat. Chiar dacă inflația va scădea anul acesta, prețurile vor continua să crească. La ce trebuie să fie atent mediul privat CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Cristian Popa, BNR: Epoca banilor ieftini s-a încheiat. Chiar dacă inflația va scădea anul acesta, prețurile vor continua să crească. La ce trebuie să fie atent mediul privat

"Membrii personalului de alt gen decât cel masculin sau cel feminin trebuie să fie încadrați la genul cu care se identifică sau, dacă acest lucru nu este cunoscut sau dacă este diferit de genul masculin sau cel feminin, acești membri ai personalului trebuie să fie încadrați la genul masculin sau la cel feminin, oricare dintre acestea are, în total, cel mai mic număr de membri ai personalului", se arată într-o anexă a proiectului.

În continuare, BNR prevede că ”instituțiile de credit pot omite membri ai personalului al căror gen nu poate fi stabilit”.

Raportarea veniturilor în funcție de gen se va face pe patru praguri de câte 25%.

În consiliul de administrație al BNR nu este nicio femeie. Din cele 27 de direcții ale BNR, însă, 10 sunt conduse de femei din poziția de director și 9 au director adjunct o femeie. La nivelul sistemului bancar doar ING are director executiv o femeie.

FOTO Alpha Bank acordă eMAG o finanțare pe termen lung de aproape 70 de milioane de euro pentru primul său hub logistic regional din afara Românie, de lângă Budapesta CITEȘTE ȘI FOTO Alpha Bank acordă eMAG o finanțare pe termen lung de aproape 70 de milioane de euro pentru primul său hub logistic regional din afara Românie, de lângă Budapesta

La nivel european, diferențele de plată dintre femei și bărbați sunt puse faptul că femeile practică, în general, profesii care sunt mai slab remunerate, precum cele din sectoarele de asistență socială, sănătate și educație, practică mai multă muncă neremunerată (cum ar fi îngrijirea copiilor). Alte cauze sunt legate de pozițiile de conducere ocupate preponderent de bărbați – 8% din companiile de top au directori executivi femei -, dar și pe o discriminare în funcție de sex.

Comisia Europeană arată că este nevoie de mai multă transparență în ceea ce privește plățile în funcție de sexe pentru a fi dezvăluite diferențele ”nejustificate” de plată.

Veniturile femeilor sunt cu 2,4% mai mici decât cele ale bărbaților în România, al doilea cel mai redus ecart din UE, unde media este de 13%.

Băncile vor raporta la BNR diferențele în remunerarea angajaților în funcție de gen

În sectorul financiar ecartul este estimat la 30%, cel mai mare din toate sectoarele economiei. În cele mai multe țări ecartul din acest sector depășește 25%.

Băncile vor raporta la BNR diferențele în remunerarea angajaților în funcție de gen

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
regulament
diferenta de gen
ecart remunerare
salarii banci