Bank of America și alte 11 bănci ar putea plăti 1,87 mld. dolari pentru soluționarea unui litigiu privind piața CDS

Bank of America și alte 11 bănci ar putea plăti 1,87 mld. dolari pentru soluționarea unui litigiu privind piața CDS
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 sep 2015

Cele mai mari 12 bănci listate pe Wall Street, printre care Bank of America, Barclays și Citigroup, ar putea plăti 1,865 miliarde de dolari pentru soluționarea unui proces civil în cadrul căruia sunt acuzate că ar fi conspirat pentru a bloca accesul competitorilor, inclusiv platforme de tranzacționare, pe piața derivatelor credit default swap (CDS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Băncile, alături de compania de cercetare de piață Markit și de International Swaps & Derivatives Association (ISDA), asociație care acordă licențe de tranzacționare, au ajuns la un acord preliminar cu un grup de investitori privați pentru soluționarea litigiului.

"Este una dintre cele mai mari sume pentru soluționarea unei acțiuni colective în justiție și reprezintă un rezultat extraordinar pentru acest tip de procese", a declarat Daniel Brockett, avocatul grupului de investitori care a intentat acțiunea, citat de Reuters.

Reclamanții au acuzat instituțiile bancare că s-ar fi asociat, în perioada 2008-2013, pentru a manipula prețurile pe piața CDS și pentru a bloca accesul competitorilor pe piață.

Cele 12 bănci implicate în proces sunt Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC Holdings, J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland și UBS Group.

Instituțiile bancare, împreună cu Markit și ISDA, sunt investigate în paralel de Comisia Europeană și de autoritățile de reglementare din SUA cu privire la posibile practici anti-concurențiale pe piața asigurării datoriilor împotriva riscului de neplată. Ancheta CE a fost demarată în 2011.

viewscnt
Afla mai multe despre
bank of america
barclays
citigroup
proces colectiv
piata cds
credit default swap