BCE va face ”tot ce este necesar” pentru a aduce inflația la 2%

BCE va face ”tot ce este necesar” pentru a aduce inflația la 2%
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 nov 2022

Este esențial ca Banca Centrală Europeană (BCE) să își transmită angajamentul de a reduce prețurile pentru a menține ancorate așteptările inflaționiste, a declarat miercuri vicepreședintele instituției financiare, Luis de Guindos, pentru CNBC, el afirmând că principalul risc al unei spirale salarii-preț este percepția că credibilitatea băncii centrale nu este suficient de puternică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.

Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP și UniCredit Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

”De aceea ne luăm un astfel de angajament în ceea ce privește stabilitatea prețurilor... și vom face tot ce este necesar pentru a reduce inflația la nivelul pe care îl considerăm că asigură stabilitatea prețurilor, care este de 2%”, a spus el.

CONFIRMARE RA-APPS majorează tarifele la închirierea și vânzarea de imobile, pentru a-și asigura o cotă minimă de profit CITEȘTE ȘI CONFIRMARE RA-APPS majorează tarifele la închirierea și vânzarea de imobile, pentru a-și asigura o cotă minimă de profit

Salariile au crescut în zona euro, dar nu au crescut încă într-un ritm ”excesiv”, a spus de Guindos. Dar, a adăugat el, lecția din stagflația observată în anii 1970 a fost că politica monetară trebuie să se concentreze pe evitarea efectelor de rundă a doua, scrie News.ro.

Inflația din zona euro este de 10,7%, cel mai ridicat nivel din istoria blocului, iar BCE și-a majorat dobânda de referință la 1,5%, un nivel nemaivăzut din 2009, înainte de criza datoriilor suverane.

De Guindos a spus că nu poate specifica care va fi rata terminală a BCE, chiar dacă piețele ”cere îndrumări”, dar banca centrală a trebuit ”să spună foarte clar că ne vom face treaba, că vom reduce inflația și că vom crește dobânzile la nivelul care este compatibil cu convergența inflației la definiția noastră de stabilitate a prețurilor.”

BCE a publicat miercuri o evaluare a stabilității financiare care a subliniat provocările cu care se confruntă întreprinderile și gospodăriile din perspectiva economică slabă, inflația ridicată și înăsprirea monetară. Aceasta susține că guvernele trebuie să ofere sectoarelor vulnerabile sprijin direcționat, fără a interfera cu normalizarea politicii monetare.

Economiștii prevăd că zona euro se îndreaptă către o recesiune profundă, pe fondul scăderii încrederii consumatorilor.

De Guindos a spus că băncile trebuie să fie ”prudente”, să evite să fie orbite de o creștere pe termen scurt a profitabilității din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor și să se pregătească pentru potențiala creștere viitoare a insolvenței și capacitatea redusă de rambursare a gospodăriilor.

Piața strânsă a forței de muncă, cu șomajul aflat la un nivel scăzut istoric, a fost ”un factor pozitiv” – dar nu este garantat să continue în viitor, a continuat el.

Cu toate acestea, el a minimizat riscurile legate de tipul de fragmentare din zona euro care ar putea fi un indicator timpuriu al unei alte crize a datoriilor, observând că diferențele dintre obligațiunile suverane nu s-au lărgit semnificativ în ultimele luni și că BCE are la dispoziție noi instrumente anti-fragmentare.

El a mai spus că țările din zona euro nu au văzut ”tipul de accidente pe care le-am văzut în Marea Britanie cu mini-bugetul” și speră că nu nu vor avea loc.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală europeană
inflație